Argentina je na stadionu Mane Garrincha v brazilski prestolnici Brasilii le strla urok enajstmetrovk in z izidom 3:2 premagala zelo dobro Kolumbijo, po tem ko je bil izid po rednem delu 1:1. Ne pozabimo namreč, da je Argentina izgubila kar dve izmed zadnjih finalnih tekem Cope Americe po streljanju 11-metrovk s Čilom (leta 2015 in 2016), s tem da je leta 2016 v finalu odločilni strel zgrešil prvi zvezdnik Leo Messi in takrat v silnem razočaranju napovedal slovo od reprezentance. Zdaj pa bo imel priložnost, da končno osvoji enega najbolj prestižnih naslovov, ki mu še manjkajo v sicer sijajni karieri, in za to, da se oddolži Brazilcem, proti katerim je izgubil finale Cope 2007 in tudi polfinale na zadnjem prvenstvu 2019, ki ga je ravno tako kot letos gostila Brazilija. Še večja ironija je v tem, da je bila za letošnjega gostitelja Cope in s tem finalne tekme najprej določena Argentina, Brazilija pa je gostiteljstvo dobila šele, ko je Argentina prireditev odpovedala.

Messi je sicer današnjo tekmo spet odigral sijajno; najprej je v svojem slogu asistiral na pladnju napadalcu Interja Lautaru Martinezu, ki je Argentino že v 7. minuti povedel v vodstvo z 1:0 – nakar je za Kolumbijo v 61. minuti iz protinapada izenačil napadalec Porta Luis Diaz. Messi je zatem nesrečno zadel še vratnico, tako da se je tekma v rednem delu končala z 1:1. Pri enajstmetrovkah je za Argentino prvi streljal prav Messi in prepričljivo premagal kolumbijskega vratarja Ospino. Ko je v drugi seriji za Gavče zgrešil Rodrigo De Paul, se je zdelo, da se nad Argentino spet zbirajo črni oblaki, vendar jih je tokrat rešil sijajni vratar Aston Ville Emiliano Martinez, ki je ubranil po vrsti strele Sancheza, Mine in na koncu še Cardone, po tem, ko je za modro-bele zadnji strel prepričljivo zadel spet Lautaro Martinez. Je pa treba reči, da je bila tekma precej izenačena, Kolumbija je imela celo več strelov kot Argentina (14:13) in za odtenek večjo posest žoge, predvsem pa sta že v prvem polčasu vratnici stresla tako Barrios kot Mina. No, največjo priložnost za zmago že v rednem delu je vendarle imela Argentina, ko je Lautaro po izvrstni akciji Di Marie zgrešil prazen gol, ko vratarja Ospine ni bilo nikjer, vendar ta napaka na koncu k sreči ni bila usodna.

Argentina je tako z zmago proti Kolumbiji sklenila sijajni niz tekem na letošnji Copi, ko je razen na uvodu z Čilom (1:1) premagala Urugvaj (1:0), Paragvaj (1:0), Bolivijo (4:1) in Ekvador v četrtfinalu (3:0), s skupno gol-razliko 11:3, z všečnimi predstavami in odlično igro Lea Messija pa je napovedala resno kandidaturo za naslov.

V finalu bo, kot rečeno, njena nasprotnica Brazilija, ki je v polfinalu precej prepričljivo sicer premagala vse boljši Peru z 1:0, potem ko je zmagoviti zadetek po novi asistenci Neymarja dosegel napadalec Lyona Lucas Paqueta; ta je Selecao rešil tudi že v četrtfinalu proti Čilu, ki ga je Brazilija, bodimo odkriti, dobila bolj s srečo kot s pametjo, ker so imeli Čilenci 40 minut igralca več in te prednosti niso znali vnovčiti. Proti Peruju so Brazilci spet igrali bolje, imeli resno premoč v posesti žoge in v strelih (15:7), čeprav so bili pri tem tudi precej neučinkoviti in nenatančni. Kot smo že pisali, je Brazilija letošnjo Copo silovito začela z zmagama proti Venezueli (3:0) in Peruju (4:0), a se jim je potem ustavilo, ko jih je proti Kolumbiji (2:1) z golom v 100. minuti (!) rešil defenzivni vezist Reala Casemiro, v zadnji tekmi skupine so le remizirali z Ekvadorjem (1:1) in se, kot rečeno, v četrtfinalu dobesedno izvlekli proti Čilu. Razmerje doseženih in prejetih golov (12:2) sicer navidez kaže na precejšnjo dominanco rumeno-zelenih, vendar podrobnejši ogled tekem pokaže, da so se domačini do finala precej bolj mučili kot Argentinci. Ki tako z boljšo popotnico stopajo v finale po prvi naslov zmagovalca Cope Americe po letu 1993. V vsakem primeru pa se nam obeta spektakularni finale, kot smo si ga le lahko želeli.