»Doslej smo uporabljali pregrade, da bi zagotovili ustrezne razdalje, in ustrezno zaščitno opremo pri zaposlenih, da bi ubranili občutljive vrste pred covidom-19. Veseli smo, da lahko zdaj bolje zaščitimo naše živali s cepivom,« je v sporočilu za javnost na spletni strani živalskega vrta zapisala vodja tamkajšnje veterinarske službe Alex Herman.

Cepivo je doniralo ameriško podjetje Zoetis, ki ga je tudi razvilo. Gre za eksperimentalno cepivo, ki je namenjeno za živali in se ga daje v dveh odmerkih.

Kot izhaja iz sporočila, bodo razdelili več kot 11.000 odmerkov tega cepiva proti covidu-19 za zaščito več kot sto vrst sesalcev v skoraj 70 živalskih vrtovih in več kot desetih zavetiščih, znanstvenih institucijah in vladnih organizacijah po ZDA.

V živalskem vrtu v San Diegu so marca prvi cepili opice. Živali so po treh tednih prejele drugi odmerek.

V omenjenem živalskem vrtu so januarja zasledili okužbo z novim koronavirusom pri osmih gorilah. Znaki obolenja so bili blagi, večinoma omejeni na kašelj, zaprtje in utrujenost, in živali so si po navedbah uprave živalskega vrta kmalu povsem opomogle. Domnevajo, da je živali kljub veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa okužil eden od zaposlenih, ki ni kazal znakov okužbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.