Po dveh dneh premora bodo danes in jutri na evropskem prvenstvu v nogometu odigrali vse štiri tekme četrtfinala. Danes bosta tekmi Španija – Švica in Italija – Belgija, jutri pa Danska – Češka in Anglija – Ukrajina.

Španija – Švica, danes ob 18. uri v Sankt Peterburgu

Španci so veliki favoriti. Potem ko so imeli na prvih dveh tekmah težave z neučinkovitostjo, so na naslednjih dveh dosegli po pet golov, vendar Švica ni tako naivna, kot sta bili Slovaška in Hrvaška. Španija je očitno ujela tekmovalni ritem. Selektor Luis Enrique ostaja zvest načelu, da je velika posest žoge najboljša obramba, čeprav takšen pristop prinaša divje tekme. Španci so postali tako samozavestni, da jih sploh ne zanima, kdo je tekmec v četrtfinalu. »Izkupiček v četrtfinalu je odvisen od nas, ne pa od našega nasprotnika na drugi strani igrišča. Ni pomembno, ali je to Francija, Švica ali Ukrajina. Mi smo tukaj, da postanemo prvaki, zato moramo premagovati najboljše,« je povedal vratar Španije Unai Simon, ki je proti Hrvaški prejel najbolj smešen avtogol v zgodovini evropskih prvenstev, nato pa je z nekaj obrambami postal junak.

Švica je z izločitvijo prve favoritinje Francije poskrbela za največjo senzacijo letošnjega turnirja in dosegla zgodovinski uspeh s prvo uvrstitvijo v četrtfinale. Velika težava za Švicarje bo, ker zaradi rumenih kartonov nima pravice nastopa kapetan Xhaka, gonila sila igre na sredini igrišča. »Tekma s Francijo je bila ena najboljših predstav, odkar sem selektor. Podobno izvedbo bomo potrebovali tudi proti Španiji,« je bil jedrnat selektor Vladimir Petković, rojeni Sarajevčan, ki v Švici živi že 33 let (ima tudi državljanstvo), vmesna postaja na njegovi poti v deželo ur, bank in čokolade pa je bilo tudi polletno igranje za Koper v drugi jugoslovanski ligi.

Italija – Belgija, danes ob 21. uri v Münchnu

Najmočnejši par četrtfinala, saj so oboji prejemali visoke ocene za predstave, ki so jih pokazali doslej. Na stavnicah je favorit Italija, za katero bo to prva prava preizkušnja, saj dosedanji tekmeci Turčija, Wales, Švica in Avstrija niso spadali v prvo reprezentančno ligo. Obeta se vznemirljiva tekma, na kateri bo za italijanski gol največja nevarnost napadalec Romulu Lukaku, ki v serie A zabija gole za Inter. »Lukaku je zelo napredoval, verjetno tudi zaradi sodelovanja s trenerji, kot je Conte. Prvi so na lestvici Fife. Imajo izjemne igralce. Biti moramo pazljivi in igrati tako, kot smo doslej. Verjetno so malo bolj izkušeni od nas, zato pa naše moštvo odlikuje velik zanos,« napoveduje italijanski napadalec Ciro Immobile.

Prva zvezdnika Belgije Kevin De Bruyne in Eden Hazard, ki sta tekmo s Portugalsko končala predčasno, tudi na včerajšnjem zadnjem treningu nista vadila z ekipo. Zdravniška služba se trudi, da bi lahko odigrala vsaj del tekme. De Bruyne ima težave z gležnjem, Hazard pa z zadnjo stegensko mišico. »Pričakujem, da bo Italija napadala od prve sekunde. Njena dinamična igra je dodelana v detajle, saj ima vsak igralec točno določeno vlogo. Ni naključje, da je neporažena že 31 tekem. To je mogoče le, če imaš kakovostno ekipo. Pred tekmo s Portugalsko smo se spraševali, ali lahko premagamo evropskega prvaka in zmagovalca lige narodov. Zmogli smo. Zdaj se sprašujemo, ali lahko premagamo talentirano in organizirano Italijo,« pred tekmo razmišlja Španec na klopi Belgije Roberto Martinez.