Nekateri grobovi pri šoli St. Eugene v kraju Cranbrook v Britanski Kolumbiji so plitki na globini okoli metra, so še sporočili strokovnjaki, ki so odkrili grobove.

S šolo je v imenu zvezne vlade od leta 1912 do začetka 70. let prejšnjega stoletja upravljala katoliška cerkev.

Že pred tem so v Kanadi odkrili posmrtne ostanke 215 otrok v nekdanjem internatu v Kamloopsu v Britanski Kolumbiji in 715 grobov pri šoli v kraju Marieval.

Premier Justin Trudeau je na novinarski konferenci dejal, da so ta grozljiva odkritja prisilila Kanadčane, da se ozrejo na zgodovinske krivice, ki so jih trpeli staroselci. Vse je pozval k sodelovanju v postopku sprave in zavrnil vandalizem in domnevne požige cerkva v državi.

Zgodaj v sredo sta zagoreli dve cerkvi v kraju Edmonton in Halifax. Policija še preiskuje možnost požiga. Skupno je v sumljivih okoliščinah požar uničil že osem cerkev.

Okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala katoliška cerkev, prisilno šolali od konca 19. stoletja do 90. let prejšnjega stoletja. Tam so bili izolirani od svojih družin ter odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali.

Po podatkih posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v njih umrlo več kot 4000 otrok, vendar točno število ni znano. Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedela kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje.