Zadnja tekma osmine finala je bila prava drama, v kateri je Ukrajina po podaljšku premagala Ukrajino z 2:1. Ukrajinci, ki so se skozi šivankino uho kot zadnji uvrstili v osmino finala, so zmagoviti gol za napredovanje dosegli v 121. minuti, potem ko so Švedi v 95. minuti ostali z desetimi igralci. V klasičnem derbiju je Anglija na stadionu Wembley premagala Nemčijo z 2:0. Strelca sta bila Sterling in Kane.

Za Švede usodna izključitev Danielsona

Zadnja tekma osmine finala med Švedsko in Ukrajino v Glasgowu je bila dinamična, saj sta obe ekipi igrali bojevito. Na prvo veliko priložnost je bilo treba čakati 19 minut, ko je po hitri akciji Švedske Isak s 14 metrov streljal mimo gola. Ukrajinski odgovor je bil vodilni zadetek v 21. minuti. Jarmolenko je mojstrsko z zunanjim delom nogometnega čevlja žogo skozi švedski kazenski prostor spravil do Zinčenka in član Manchester Cityja je s silovitim strelom dosegel vodilni zadetek. Švedi so se podali v lov na izenačenje, Kuluševski je povzročal paniko v ukrajinski obrambi, za izenačenje pa je poskrbel zvezdnik Forsberg v 43. minuti. Po lepi podaji Isaka je Forsberg s 25 metrov močno streljal, žoga je udarila v nogo Zabranija, spremenila smer in prevarala Buščana. To je bil četrti gol Forsberga na evropskem prvenstvu.

V drugem polčasu sta obe ekipi dvignili ritem in se odločno podali v lov na zmagoviti gol, ki pa ga ni bilo. Žoga ni hotela v mrežo, saj se je odbijala od okvira gola. V 55. minuti je vezist Ukrajine Sidorčuk stresel vratnico, zelo hitro mu je odgovoril Forsberg, ki je v 56. minuti zadel vratnico, v 69. minuti pa še prečko, ko je bil vratar Buščan le vkopan. Vmes se je ukrajinski vratar izkazal, ko je z imenitnim posredovanjem ustavil strel Kuluševskega, ki je v 89. minuti zaradi slabe reakcije zapravil še zadnjo priložnost za spremembo izida in ekipi sta igrali podaljšek.

Ko je švedski selektor Andersson v 95. minuti na igrišče poslal tri sveže in ofenzivne igralce, je nakazal pohod na zmago, a mu je mu je že čez minuto načrte pokvarila izključitev stebra obrambe Danielsona, ker je z grobim startom v koleno ustavil Besedina, ki je v igro vstopil v 91. minuti. Italijanski sodnik Orsato je najprej pokazal rumeni karton, po ogledu posnetka VAR pa rdečega. Švedi so se odločili za branjenje in čakanje na enajstmetrovke. Zaradi poškodb je bilo veliko prekinitev, odločitev pa je padla v 121. minuti. Po podaji Zinčenka je zadel Dovbik, ki je zaigral le zato, ker je na začetku drugega podaljška iz igre zaradi poškodbe odšel kapetan in prvi zvezdnik Jarmolenko. Ukrajina se je prvič uvrstila v četrtfinale.

Sterling in Kane popeljala Anglijo v četrtfinale

Tekme med Anglijo in Nemčijo vedno spadajo med epske. Uresničile so se napovedi strokovnjakov, da bodo gledalci videli taktični boj z veliko discipline, saj nobena ekipa ni upala tvegati, da bi prejela zadetek. Uvodne minute so pripadle Nemcem, ki pa si niso priigrali priložnosti, ampak so v režiji Havertza zgolj preveč komplicirali pri prostem strelu z roba kazenskega prostora. Za prvo razburjenje je v 16. minuti poskrbel Sterling, ki je odlično streljal z 18 metrov, a je še bolj sijajno reagiral nemški vratar Neuer. Anglija je povezala svoje vrste in prevzela pobudo, vendar nemška obramba je bila zbrana. Oboji so igrali čvrsto, prostora za kombinatoriko je bilo zelo malo. Po pol ure smo končno videli prvo pravo priložnost, ko je Havertz z globinsko podajo našel Wernerja, ki je zdrvel v kazenski prostor, vendar mu je angleški vratar Pickford dobro zaprl kot. V finišu prvega polčasa je bil nemški rešitelj branilec Hummels, ki je dvakrat preprečil, da bi se Kane vpisal med strelce. Zlasti druga priložnost angleškega kapetana je bila izjemna, saj je že prevaral Neuerja.

Nemčija je tudi na začetku drugega polčasa uprizorila nalet. V 47. minuti je Havertz sprožil pravo bombo pod prečko, a se je z izjemno obrambo izkazal angleški vratar. Ko so je kazalo, da se bo tekma razživela, se je znova umirila. V trenutkih, ko je bilo dogajanje na igrišču dolgočasno, je Anglija povedla v 75. minuti. Akcijo je začel in z golom končal Sterling, vmes pa so sodelovali še Kane, Grealish in Shaw. To je bil že tretji gol Sterlinga na letošnjem evropskem prvenstvu. Nemci so krenili po izenačenje, vendar je Mueller iz prostega strela zadel živi zid, v nemški priložnosti tekme pa pobegnil angleški obrambi in z roba kazenskega prostora streljal mimo gola. Nemških upov na četrtfinale je bilo konec v 86. minuti, ko je Shaw Nemcem ukradel žogo, ki je prišla do Grealisha, nato pa je sledil le predložek in gol Kanea z glavo za potrditev zmage.

Anglija je v jubilejni 300. reprezentančni tekmi na stadionu Wembley dosegla 188. zmago (73 remijev in 39 porazov). Anglija je niz neporaženosti podaljšala na deset tekem, niz brez prejetega gola pa na šest. Zanimivost: vse tri reprezentance, ki so igrale v predtekmovanju v skupini smrti (Francija, Nemčija, Portugalska), so izpadle že v osmini finala.

Pari četrtfinala: Italija – Belgija, Španija – Švica, Danska – Češka, Anglija –Ukrajina.