V Bukarešti je Švica vodila z 1:0 in zastreljala enajstmetrovko za vodstvo z 2:0. Nato je Francija naredila preobrat in povedla s 3:1, a se Švicarji niso vdali, saj so z dvema goloma v devetih minutah izsilili podaljšek, v katerem ni bilo zadetkov, zato so odločale enajstmetrovke. Potem ko je zadelo vseh pet Švicarjev, je prav zadnjo enajstmetrovko zapravil francoski zvezdnik Mbappe. Švicarski vratar Sommer je njegov strel ubranil. Tekma med Španijo in Hrvaško je bila z osmimi goli in preobrati prava srhljivka in lepotica dosedanjega dela prvenstva. Hrvati so povedli z 1:0, nato so Španci uprizorili preobrat na 3:1, Hrvati so s sijajnim finišem z dvema goloma v sedmih minutah izsilili podaljšek, v katerem so nato Španci dosegli dva gola in tekmo rutinirano pripeljali do konca.

Mbappe zastreljal enajstmetrovko in Francija gre domov

Tekma v Bukarešti med Francijo in Švico se je začela v visokem ritmu, saj sta obe ekipi do desete minute imeli po dva kota in igrali z veliko tveganja. Ko pa je ritem malo padel, je Švica nepričakovano povedla v 15. minuti. Zuber je poslal odličen predložek z leve strani (že četrta asistenca na letošnjem EP), Seferović pa še boljše streljal z glavo in premagal Llorisa. Francija je skušala hitro izid izenačiti, vendar ni našla poti do švicarskega gola, ker so preveč stavili na individualne akcije in bili daleč od slovesa svetovnih prvakov. Švica je bila odlično organizirana na igrišču in v prvem polčasu zapustila boljši vtis.

Tudi drugi polčas je bolje začela Švica, saj je imela priložnost preko Seferovića in enajstmetrovko v 55. minuti po posredovanju VAR, potem ko je bil nepravilno zaustavljen Zuber. Tedaj se je v Bukarešti začela drama. Kapetan Francije Lloris je ubranil kazenski strel Rodriguezu, kar je dalo krila Francozom. Če je v 56. minuti Mbappe še streljal mimo gola iz najlepše francoske priložnosti do tedaj, je prišlo do popolnega preobrata med 57. in 59. minuto, ko je dva gola dosegel Benzema. Najprej je bil podajalec Mbappe, nato pa po izgubljeni žogi Shaqirija 20 metrov od gola še Griezmann. Namesto, da bi Švica povedla z 2:0, je tako Francija vodila z 2:1. Štiri minute in tri sekunde je minilo od ubranjene enajstmetrovke in drugega gola Benzamaja. Ko je Pogba v 75. minuti z evrogolom s 25 metrov povišal na 3:1, je kazalo, da je tekma odločena, a Švicarji, ki so bili skoraj že v izgubljenem položaju, se niso predajali. Z vztrajnostjo so izsilili podaljšek preko Seferovića, ki je v 81. minuti zadel še drugič na tekmi z glavo (podal Mbabu), in z mojstrovino Gavranovića v 90. minuti. V zadnji, četrti minuti sodnikovega dodatka je Francoz Coman stresel še prečko.

V podaljšku nobena ekipa ni tvegala. Sommer je izkazal v 95. minuti ob strelu Pavarda ter v 119. ob poskusu Girouda. Prvič na letošnjem EP so odločale enajstmetrovke. Za Švico so zadeli vsi izvajalci: Gavranović, Schar, Akanji, Vargas in Mehmedi, za Francijo pa Pogba, Giroud, Thuram in Kimpebe, medtem ko je bil neuspešen zadnji izvajalec Mbappe.

Španija po srhljivki premagala Hrvaško

Hrvati so se na stadionu Parken v Koebenhavnu počutili kot doma, saj so imeli podporo več kot 7000 navijačev. Selektor Dalić je namesto kaznovanega Lovrena v obrambo postavil Čaleta Carja, s koronavirusom okuženega Perišića pa je zamenjal robustni Rebić. Španija je po pričakovanju takoj prevzela prevlado s posestjo žoge in Hrvaška je v prve četrt ure živela na robu prejetega gola. V 15. minuti je bil Koke sam pred Livakovićem, ki pa je s čudežno obrambo preprečil zadetek po strelu z osmih metrov. Štiri minute kasneje je bil Morata pri strelu, žoga se je odbila od roke Vida, a kazni za Hrvate ni bilo. V 20. minuti pa je Hrvaška povedla z najbolj komičnim avtogolom evropskih prvenstev. Pedri - z 18 leti in 215 dnevi postal najmlajši igralec, ki je zaigral v izločilnih bojih evropskega prvenstva - je žogo skoraj s sredine igrišča vrnil vratarja Simonu (član Athletic Bilbao), ki pa je naredil nerazumljivo napako in namesto, da bi jo ustavil, se mu je od noge odbila v mrežo. To je bil že deveti avtogol na letošnje evropskem prvenstvu. Po golu so Hrvati dobili krila, lepi priložnosti sta zapravila Vlašić in Kovačić, ker sta bila nenatančna. Ko je imela Hrvaška veliko premoč in igro pod kontrolo, je Španija izenačila v 38. minuti. Ob kopici podaj in strelov v gneči je hrvaška obramba slabo reagirala, Sarabija pa je z desetih metrov žogo s silovitim strelom poslal v mrežo. Gol je padel v trenutkih, ko je bil sicer nevidni Rebić zunaj igrišča, ker je menjal nogometne čevlje.

Drugi polčas, v katerem je pri Hrvaški Kramarić zamenjal Petkovića, je Španija začela tako kot prvega – z veliko posestjo žoge. Španija je terensko premoč kronala v 57. minuti. Večino dela je opravil Pedri, Torres je podal v kazenski prostor, kamor je priletel desni bočni branilec Azpilicueta in ob slabi reakciji Gvardiola žogo z glavo mojstrsko poslal v mrežo za svoj prvi gol v dresu reprezentance. Hrvati razen priložnosti Gvardiola, kateremu je strel s šestih metrov sijajno ubranil Simon, nato niso resneje ogrozili španskega gola. Ko je Dalić z menjavo iskal udarno zasedbo za izenačenje, je Španija v 77. minuti dosegla z lahkoto tretji gol. Medtem ko je Guardiol naredil veliko napako (za osvežitev je odšel je pit vodo), je Španija hitro izvedla prosti strel, Ferran Torres pa je imel obilo časa za dosego zadetka. Ko je kazalo, da bo Španija rutinirano pripeljala tekmo do konca, so Hrvati izvedli neverjetno vrnitev in izsilili podaljšek z dvema goloma v sedmih minutah. V 85. minuti je Oršić (jeseni leta 2014 je igral za Celje) po nekaj odbitkih v veliki gneči žogo le spravil čez črto, v 92. minuti pa je za izenačenje poskrbel Pašalić s strelom z glavo po imenitni podaji Oršića z boka.

Potem ko sta v podaljšku super priložnosti zapravila Kramarić za Hrvate (sijajno je posredoval Simon) in Olmo za Špance (njegov strel je zadel v peto Vida), je Španija v treh minutah (100. in 103.) prvega podaljška dosegla dva gola. Podajalec je bil obakrat Olmo (nogometno je otroka Barcelone vzgojil zagrebški Dinamo), strelca pa Morata in rezervist Oyarzabal, potem ko je hrvaška obramba naredila dve novi veliki napaki. Drugi podaljšek se je začel s priložnostjo Budimirja, ki je za malo streljal mimo gola, nato pa so Španci z zadrževanjem žoge tekmo mirno pripeljali do konca. Hrvati niso imeli več moči in znanja za še povratek do izenačenja.