V večernem derbiju je Belgija, prva reprezentanca z lestvice Fifa, v Sevilli izločila evropsko prvakinjo Portugalsko z 1:0 po evrogolu Thorgana Hazarda. V prvi tekmi dneva je Češka v Budimpešti senzacionalno premagala Nizozemsko z 2:0. Čehi so izkoristili prednost igralca več, potem ko je bil v 55. minuti izključen nizozemski branilec De Ligt.

V Sevilli odločil evrogol Thorgana Hazarda

Veliki derbi v Sevilli med Belgijo in Portugalsko se je začel z veliko priložnostjo Portugalske, ko je Sanches izzigral belgijsko zvezno vrsto in zaposlil osamljenega Jota, ki pa je reagiral prepočasi in slabo streljal. Nadaljevanje prvega polčasa je minilo v previdni igri obeh ekip, bilo pa je veliko dvobojev in malo lepe igre. Ko so Portugalci imeli popolno kontrolo tekme, je Belgija, ki je delovala povsem nenevarno, nepričakovano povedla v 42. miniti. Thorgan Hazard je zabil evrogol iz napada, ki ni veliko obetal, saj je zadel neubranljivim z diagonalnim strelom z 22 metrov.

Drugi polčas se je za Belgijce začel z menjavo De Bruyneja, ki ni mogel nadaljevati zaradi poškodbe gležnja, Portugalski selektor Santos je skušal z menjavami dvigniti kakovost igre. Prvo veliko portugalsko priložnost je imel Jota v 58. minuti, vendar je po podaji Ronalda streljal čez gol. Tri minute kasneje je z glavo zapretil Felix. Igra je postala vse bolj nervozna in ostra, nemški sodnik Brych je strasti miril z rumenimi kartoni, čeprav bi Pepe po udarcu s komolcem lahko prejel tudi rdečega. V finišu so Portugalci imeli festival zapravljanja priložnosti. V 82. minuti je centralni branilec Dias po kotu streljal točno v vratarja Courtoisa. V naslednji minuti je vratnica rešila Belgijo po strelu Guerreira z roba kazenskega prostora. Strel Ronalda je blokiral Vermaelen. Ob poskusu Andre Silva je bil belgijski rešitelj znova vratar, poskus Felixa pa je zletel mimo gola. Belgija bo igrala v četrtfinalu z Italijo v petek v Muenchnu.

Češka poslala domov Nizozemsko

Pred tekmo je prišlo do škandala, saj so nizozemski mediji poročali, da so bile nizozemskim navijačem odvzete zastave v mavričnih barvah, s katerimi so želeli dati podporo skupnosti LGBT. Ko so se pojavile trditve, da je bilo to narejeno po navodilih Uefa, je to odločno zanikala. Obe ekipi sta imeli izjemno podporo z nabito polnih tribun Arene Puskas.

Nizozemci so začeli silovito, imeli pobudo in z močnimi žogami spravljali obrambo Čehov na težke preizkušnje, vendar so bili streli »oranžnih« nenatančni, ali pa je tekmec blokiral njihove poskuse. Po 20 minutah so se Čehi, ki niso igrali klasičnega bunkerja, ampak delovali podobno organizirano in agresivno kot Avstrijci proti Italijanom, otresli pritiska, vzpostavili ravnotežje in prišli do lepših priložnosti. Prvi je s strelom z glavo pokusil Souček, poskus Schicka je ustavil vratar Stekelenburg, v 38. minuti pa je Češka prišla do priložnosti prvega polčasa. Ko je bil Barak, ki je zamenjal poškodovanega kapetana Darida, po izigrani akciji pet metrov od češkega gola, mu je De Ligt (z 21 leti in 319 dnevi je postal najmlajši igralec, ki je za Nizozemsko odigral 30 tekem) z drsečim startom preprečil zadetek in žogo odbil v kot.

V drugem polčasu se je tekma razživela. Čehi so bili še naprej pogumni, Nizozemci pa so v 52. minuti prišli do priložnosti tekme. Malen je prebil češko obrambo, ko pa bi žogo moral le še poslati v mrežo, ga je med preigravanjem zaustavil vratar Seville Vaclik. Že v naslednji akciji so Nizozemci ostali le z desetimi igralci. De Ligt je zaustavil prodirajočega Schicka, sodnik Karasev iz Rusije mu je pokazal rumeni karton, po ogledu posnetka VAR pa rdečega, saj je bil nizozemski branilec zadnji igralec obrambe, ki je žogo namerno ustavil z roko. Z igralcem več so Čehi potrpežljivo gradili napade in prišli do vodilnega gola v 68. minuti po skrajšanem kotu. Izvajal ga je Barak, Kalas je dobil skok na drugi vratnici in žogo vrnil na prvo, kjer jo je z glavo pričakal vezist praške Slavije Holeš in poslal v mrežo, čeprav sta bila na črti dva nizozemska branilca. Po prejetem golu je igra Nizozemcev povsem razpadla (na vsej tekmi niso niti enkrat streljali v okvir gola tekemca) in Čehi so v 80. minuti dosegli drugi gol v režiji podajalca Holeša in strelca Schicka, ki je vpisal že četrti gol na evropskem prvenstvu ter petnajstega na 30. tekmi za reprezentanco. Češka bo igrala v četrtfinalu z Dansko v Bakuju v soboto, 3. julija.