Tako kot danes to počno že bolj ali manj vsi zvezdniki, je tudi kanadski pevec Bryan Adams z glasovnim sporočilom prek družbenega omrežja sporočil, da je ponosen, da končno lahko razkrije, da je fotograf za Pirellijev koledar za leto 2022. V koledarju, ki ga je leta 1960 začelo izdajati italijansko podjetje za proizvodnjo avtomobilskih pnevmatik, so predstavljeni nekateri največji svetovni modni modeli, od Iman do Kate Moss.

Upodabljajo močne ženske

Vsako leto izberejo drugega fotografa, v preteklosti so bili med njimi Annie Leibovitz, Mario Testino in Richard Avedon. Nekoč sugestivne pin-up portrete je v novejšem času zamenjal bolj napreden pristop. Zadnji koledar z naslovom Iščemo Julijo so pri Pirelliju izdali leta 2020 in bilo je videti, kot da italijanski fotograf Paolo Roversi skozi objektiv svojega fotoaparata išče in raziskuje notranjo moč, ženstvenost in nežnost samega Shakespeara. Za umetniške portrete je Roversi uporabil raznoliko skupino žensk, med katerimi so Emma Watson, Yara Shahidi, Kristin Stewart in Rosalia. »Nisem iskal zgolj lepih deklet,« je takrat za CNN povedal Roversi in poudaril, da je iskal dekleta, ki so naravna, z lastno osebnostjo, neodvisne… »Kot je Julija.« Še leto prej, leta 2019, so koledar krasile Julia Garner, Gigi Hadid in baletka Misty Copeland, ki so bile upodobljene kot močne ženske na poti do uresničitve svojih ambicij. Presenetljive portrete je posnel fotograf Albert Watson, ki je dejal, da je za koledar uporabil »ženske, ki so si upale sanjati o stvareh«.

Lani brez koledarja

Lanski koledar je bil zaradi pandemije koronavirusa odpovedan. So se pa zato pri »gumarju« odločili, da bodo 100.000 evrov, kolikor bi stala produkcija koledarja The Call, namenili raziskovanju v boju proti koronavirusu. Pirellijev izvršni direktor Marco Tronchetti Provera je ob tej priložnosti povedal, da so tradicijo izdajanja koledarja v preteklosti že prekinili leta 1967 in v obdobju med letoma 1975 in 1983.

Adamsov glasovni zapis ni razkril teme njegovega koledarja, čeprav ga je označil za »razburljiv projekt« in dejal, da bo do sredine poletja na voljo več informacij. Adams je sicer bolj znan po svoji glasbi, že več kot desetletje pa dela kot profesionalni fotograf. Njegovi portreti so bili razstavljeni v uglednih institucijah, vključno z londonsko galerijo Saatchi in Fotografisko v Stockholmu na Švedskem, medtem ko njegova modna fotografija nastopa v publikacijah, kot sta britanski Vogue in Harper's Bazaar. Poleg fotografiranja slavnih je objektiv usmeril tudi v veterane afganistanske vojne in brezdomne ulične prodajalce v Veliki Britaniji.