Na evropskem prvenstvu so sklenili drugi krog predtekmovanja. V najmikavnejši skupini F bo vse do zadnjega kroga napeto v boju za napredovanje v osmino finala. Nemci so se v poslastici turnirja vrnili v igro po zmagi nad prvaki stare celine Portugalci (4:2), Madžari pa so odščipnili točko Francozom (1:1). Španija ni zmogla streti odpora Poljske (1:1) in za preboj v izločilni del tekmovanja bo morala premagati Slovaško. Jutri sledi zadnji krog v skupini A – vodilna Italija se bo pomerila z Walesom, Švica pa s Turčijo.

Lewandowski zadel za točko Poljske

Španija na uverturi s Švedsko ni znala unovčiti premoči na igrišču, proti Poljski pa je sredi prvega polčasa prvi španski gol na prvenstvu dosegel Alvaro Morata. Poljska je bila živahnejša na začetku obračuna, ko je zahtevala udarec iz enajstmetrovke, nato pa je Španija prevzela pobudo in pletla mrežo okoli gostujočega gola. Morata je zadel iz bližine, potem ko so navijači že zahtevali, naj selektor Luis Enrique zamenja prvega napadalca. Statistika Morate sploh ni slaba – za Španijo je na 42. tekmi dosegel 20. gol. Na evropskih prvenstvih je prispeval zadnje štiri od petih zadetkov reprezentance. Poljska je zapretila ob koncu polčasa, a je strel Šwiderskega ustavila vratnica, Lewandowski pa ni izkoristil odbite žoge.

Najboljši poljski napadalec je popravil napako po devetih minutah drugega polčasa, ko je njegov strel z glavo končal v mreži za izenačenje. To je bil prvi gol Roberta Lewandowskega na tem prvenstvu, Španija pa je imela kmalu zatem novo priložnost za vodstvo, a je Moreno iz enajstmetrovke poslal žogo v vratnico. To je bil na letošnjem turnirju Evrope že peti zgrešeni poskus iz najstrožje kazni. V zadnje pol ure je imela Španija več od igre, a bila premalo odločna, da bi žogo poslala v mrežo za prvo zmago. Poljski junak je postal vratar Szczesny, ki je zbral štiri obrambe. V zadnjem krogu skupine E bo Španija igrala s Slovaško, Poljska pa s Švedsko.

Dva avtogola Portugalske

Nemčija je proti Portugalski zaigrala na vse ali nič, saj bi ji nov poraz priprl vrata osmine finala. Navijači v Münchnu so uživali v napadalni predstavi svoje reprezentance, ki je že v peti minuti zatresla mrežo, a so Gosensu razveljavili zadetek zaradi prepovedanega položaja. Nemci so stiskali Portugalce, ki jih ni bilo nikjer do petnajste minute, ko so v hitrem protinapadu izigrali domačo obrambo za presenetljivo vodstvo. Cristiano Ronaldo je žogo potisnil v prazno mrežo za svoj prvi gol proti Nemčiji in tretjega na prvenstvu. Nemčija je po zaostanku vztrajala z ofenzivo in bila nagrajena z dvema avtogoloma Portugalske, kar se v zgodovini tekmovanja ni pripetilo še nobeni reprezentanci. Pritisk Nemčije je bil tako silovit, da sta Ruben Dias in Raphael Guerreiro na koncu premagala svojega vratarja.

Nemška reprezentanca je ostala zelo motivirana tudi po prihodu iz garderobe. Z razigrano igro v napadu je po četrt ure z dvema novima goloma odločila zmagovalca. Najprej je na 3:1 povišal »čudežni deček« Kai Havertz, junak majskega finala lige prvakov, potem je z glavo zadel še Robin Gosens. Portugalci so bili potolčeni, a niso vrgli puške v koruzo. Visoko nemško vodstvo je omilil Diogo Jota, nato pa je Sanches zadel vratnico in domači so z mirnim zaključkom tekme vpisali prvo zmago na prvenstvu. Statistika kaže na premoč in zasluženo slavje Nemčije – streli 13:6, streli v okvir gola 7:2, posest žoge: 56:44 %, število podaj: 558:420.

Francozom ne gre na Madžarskem

Huda vročina in do vrha napolnjen stadion Ferenca Puskasa v Budimpešti z glasnimi navijači sta pričakali Madžarsko in Francijo. Svetovni prvaki so hitro prevzeli pobudo, a imeli ogromno težav z zaključevanjem akcij. Napadalni trio Benzema-Mbappe-Griezmann je neprestano pretil okoli kazenskega prostora, a je bila madžarska obramba zelo zbrana. Razmere za igro so bile otežene in sredi prvega polčasa je moral z igrišča domači kapetan Szalai, ker se je zaradi temperatur čez 30 stopinj Celzija slabo počutil, da so ga hladili z mokrimi brisačami. Ko je kazalo, da bosta tekmeca na odmor odšla brez gola, se je stadion zatresel v sodnikovem podaljšku, ko je Madžarska šokirala Francoze z vodstvom. Na prvo vratnico je zadel Fiola in prekinil francoski niz petih zaporednih tekem brez prejetega gola. Galski petelini so na velikih tekmovanjih pred petimi leti nazadnje zaostajali po uvodnih 45 minutah.

Madžarska je bila zelo bojevita tudi v nadaljevanju in na krilih glasnega občinstva je grenila življenje francoskim zvezdnikom, ki so morali v igro poslati še četrtega napadalca. Pritisk gostov je postajal vse hujši in Dembele je z močnim strelom stresel vratnico. Izenačenje je viselo v zraku, realiziral pa ga je Antoine Griezmann, ki je odbitek madžarskega branilca Orbana pospravil v mrežo. To je bil sedmi gol napadalca Barcelona na evropskih prvenstvih. Uspešnejša sta le Ronaldo (12) in Platini (9). Francija je v zaključku tekme z najmočnejšo zasedbo na tem prvenstvu krenila po zmago, vendar je blestel madžarski vratar Gulacsi. Gostovanja na Madžarskem so bila za Francijo vedno zelo zahtevna – na devetih tekmah so zmagali samo enkrat, dvakrat remizirali in šestkrat izgubili. Francijo v zadnjem krogu predtekmovanja čaka tekma s Portugalsko, Madžari pa se bodo pomerili z Nemčijo.