Pa smo le dočakali, na kar smo čakali osem mesecev. Državni vrh je v torek, 15. junija, razglasil konec epidemije. Sicer ne tako svečano kot lani, ko nas je zaradi požrtvovalnega boja proti virusu počastil s preletom ameriških zračnih sil in turističnimi boni. Ampak zaslužili bi si več. Če smo bili lani nagrajeni za vojskovanje proti sovragu od 12. marca do 1. junija, bi lahko letos v znamenje zahvale prišla vsaj kakšna letalonosilka, saj smo strumno in pogumno, tako kot nam je bilo zaukazano, na kavčih preležali od 19. oktobra do 16. junija. Pa nič ne de. Čas za praznovanje bomo še imeli, saj prihajajo počitnice, prvi vročinski val in napovedani novi turističnimi boni v vrednosti 120 evrov, kar je sicer tudi manj kot lani. A letos vsaj potovati ne bo treba in se boriti za prenočišča kje v Portorožu ali Prlekiji, saj bomo po napovedih bone lahko porabili kar v svojem najbolj priljubljenem lokalnemu bifeju ali kakšni drugi kulturno-umetniški ustanovi. Nič čudnega, da so v reviji Zvezde Lady nemudoma naredili anketo med svojimi rednimi strankami in jih pobarali, kje in kako nameravajo unovčiti novo radodarno državno pomoč v obliki darila in kje so zapravili prejšnjo, če so sploh jo.

Vedno hudomušni Vinko Šimek je v svojem duhovitem tonu pripovedoval, da sta bila lani ob tako veličastnem državnem darilu oba z ženo povsem blažena in da je on svoje podaril njej, ona pa svoje njemu. Potem sta skupaj z državnima dariloma odpotovala za pet dni v znameniti upokojenski hotel Delfin v Izolo in zraven še malce doplačala, da sta lahko pet dni na polno uživala v družbi generacije, ki je ne delajo več. Novo darilo pa bosta unovčila za obisk kakšne kulturne prireditve. Tudi Andrej Šter, šef urada za izgubljene in obtičale Slovence po svetu, je razkril, da je lanske bone skupaj z ženo Meto izkoristil za nekajdnevni obisk slovenskega morja, v Strunjanu, letošnje pa bosta, kot je napovedal, izkoristila ponovno na istem mestu zločina, v Strunjanu, le da jih bosta porabila za kavo in kozarec vina.

Obleka z Evrovizijekot muzejski eksponat

Niso pa čisto vsi protivirusnim prvoborcem za nagrado ponudili manj kot lani. Na državni televiziji so denimo napovedali, da nas bodo poleti namesto s ponovitvami razvajali s čisto pravim razvedrilnim programom. V Slovenskih novicah so zabeležili, da ljubiteljem kakovostne narodnozabavne glasbe v poletnih mesecih nikakor ne bo dolgčas in ne bodo obsojeni na gledanje že nekajkrat videnih koncertov iz preteklih let. Na RTV Slovenija sicer o novi oddaji uradno še molčijo, več naj bi bilo znano v prihodnjih dneh, njim pa je uspelo izbrskati, da se bo nova oddaja imenovala Poletni pozdrav, prvič bo na sporedu 2. julija, voditeljica in tudi scenaristka oddaje pa bo Darja Gajšek, ki se je v zadnjih mesecih, kot so še posebej opazili, zelo veliko pojavljala v družbi s svojo »rutarco«, diatonično harmoniko, s katero se očitno odlično razumeta že od otroških let, ko jo je nanjo naučil igrati njen oče.

Da slovenska muzika ni od muh in da so tisti, ki se pritožujejo nad kvaliteto in nad z državnim dekretom predpisanimi kvotami, povsem za luno, dokazuje tudi to, da se je obleka Nuše Derenda, s katero se je spopadla s konkurenti na izboru za pesem Evrovizije leta 2001 in s sedmim mestom dosegla eno od dveh najboljših slovenskih uvrstitev, po poročanju Sveta 24 znašla kot razstavni eksponat v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v sklopu razstave Republika Slovenija 30 let, s katero predstavljajo obdobje od osamosvojitve do danes. Nušina obleka tako dela družbo protokolarnim darilom, vsem s kresnikom nagrajenim romanom, ilustracijam Damijana Stepančiča Zdravljica, številnim uniformam, izpušnim sistemom podjetja Akrapovič ter predstavitvam doma in v svetu priznanih posameznikov, kot so Lučka Kajfež Bogataj, Ana Roš, Uroš Ahčan, Pedro Opeka, Drago Jančar, Tomaž Pandur, Tadej Pogačar, Primož Roglič in skupina Novi kolektivizem/NSK.

Koronski zbiralci kilogramov

Poleg tega, da smo radostno ugotovili, kdo nas bo zabaval med počitnicami, smo v bralnem krožku literature, posvečene našim zvezdniškim sodržavljanom, izvedeli tudi, od kod izvira skrivnost roza pričeske uveljavljene popevkarice Lee Sirk, ki je prav tako kot Derendova nekoč že nastopila na evrovizijskem odru. »Vedno sem suverena pri svojih odločitvah. Vem, kaj mi je všeč in kaj ne. Če se v nečem ne počutim dobro, rečem ne, hvala. Da sem rekla frizerju, ki me je potem pobarval v roza. Čeprav v resnici ne maram te barve. Doma ne bi imela niti roza blazine. Vendar sem si dolgo želela spremembe,« je povedala Sirkova in obrazložila, da z barvami za lase veliko eksperimentira in da je bila desetletja pobarvana na črno, rdeče, ni pa hotela biti blond, zato je iskala pastelni odtenek – in glej ga zlomka, roza je bila prav nalašč za to, ker je po horoskopu devica, zelo urejena, sistematična, vendar ne zadržana.

Brez pogovorov na temo prehranjevanja pa očitno ne moremo tudi po koncu epidemije. Gledališki in televizijski zvezdnik Jurij Zrnec se je za revijo Suzy razgovoril o svoji najljubši sladici. Nič čudnega, saj igra glavno vlogo v novi humoristični seriji z naslovom Ja, chef. Skratka. Zrnec ima najraje na svetu rižev narastek. In to tak, kot ga je pekla njegova babica. Ampak to še ni vse. Obožuje, kot je razkril vsem tistim, ki jih zanima, kaj za vraga jedo največje zvezde, predvsem babičino kuhinjo. »Špinačka, restanček, kakšna dobra pečenka, juhice, solatke… Mah ja, ne bom v nedogled našteval, vse imam rad, kar se mi zelo vidi,« je priznal Zrnec.

Da zelo rada jé, je pred vesoljno Slovenijo, predvsem pa svetom pokazala še ena bolj vidnih umetnic zadnjega desetletja Urška Čepin. Po poročanju Slovenskih novic se je nekdanja pevka na spletni stratosferi pojavila v sliki in besedi in pod objavljeno fotografijo zapisala, da »vsi, ki me letos poleti vidite v kopalkah, brigajte se zase. Pač rada dobro jem.« A kot so še pripisali, so številni komentirali, da nima prav nič kilogramov preveč in da naj se ne sekira, nekateri pa so ji izrekli dobrodošlico v klubu koronskih zbiralcev kilogramov. Zrnec in Čepinova pač rada jesta in se jima to pozna, povsem drugačno pot pa je pri vnašanju kalorij v telo ubrala še ena priznana pevka Damjana Golavšek. V reviji Zvezde Lady so jo pohvalili, da slovi po svoji brezhibni postavi, kljub temu da je že prešla abrahamovo črto. Kar pa ni nič čudnega, saj je razložila, da ima »okno za prehranjevanje od sedme ure zjutraj do ene popoldan, potem pa razen čaja in vode ne jem nič več do jutra«. Ampak to še ne pomeni, da se čemu odreka. Nasprotno. Kot je še povedala, se telo dobro počuti in samo uravnava kilograme, kar se ji zdi povsem čudežno.