10

reprezentanc se je doslej okitilo z naslovom evropskega prvaka, le še dve pa sta takšni, ki sta igrali v finalu, a nimata lovorike. Dva finalna poraza ima Jugoslavija (1960 in 1968), enega pa Belgija (1980).

12

nastopov ima na EP doslej Nemčija (oziroma prej Zahodna Nemčija), kar je največ med vsemi reprezentancami – razen na prvih treh je nastopila na vseh. Prav tako imajo Nemci (ob Špancih) največ naslovov (3), nastopov v finalu (6), uvrstitev med prve štiri (9) in med prvih osem (10), pa največ odigranih tekem (49) in zmag (26).

9

nastopov na EP ima medtem Anglija, ki je največja osmoljenka turnirjev. Ima namreč rekorde za največ nastopov brez naslova ali uvrstitve v finale, največ nastopov med najboljšimi osmimi (7) brez uvrstitve v finale in največ nastopov v polfinalu (2) brez uvrstitve v finale.

1927.

leta, kar je bilo tri leta pred prvim svetovnim prvenstvom, je izvedbo evropskega prvenstva že predlagal Francoz Henri Delaunay, odločitev za izvedbo pa so sprejeli šele 31 let pozneje, tri leta po njegov smrti. Se pa po njem imenuje pokal, ki ga prejme zmagovalec (na fotografiji).

9

golov je na EP leta 1984 v Franciji dosegel Michel Platini, kar je največ na enem samem prvenstvu. Na drugo mesto po številu golov na enem prvenstvu se je prav na zadnjem (2016) prebil njegov rojak Antoine Griezmann, ki pa je imel v primerjavi s Platinijem na voljo dve tekmi več.

86

golov je na dosedanjih prvenstvih dosegla Francija, kar je največ med vsemi reprezentancami. So jih pa Francozi obenem tudi največ prejeli, in sicer 63.

21

tekem je na EP doslej odigral Portugalec Cristiano Ronaldo, kar je največ med vsemi. Ronaldo ima ob tem skupaj s Špancema Cescom Fabregasom in Andresom Iniesto tudi največ zmag – po 11.

4,75

gola so v povprečju na tekmo dosegli nogometaši na EP 1976, kar je najvišje povprečje. Največ golov skupno je padlo na zadnjem prvenstvu leta 2016, in sicer kar 108, najmanj, vsega 7 pa leta 1968.