Medtem ko delavci na Brdu pri Kranju lovijo zadnje minute prenove hotela pred predsedovanjem Evropski uniji, je bilo včeraj mirnejše in zabavnejše nasproti v protokolarnem objektu, kjer sta se pred odhodom na evropsko prvenstvo predstavili slovenska moška in ženska namiznoteniška reprezentanca. Predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije Marjan Hribar, ki ga je lani takoj po izvolitvi nova vlada na dopisni seji imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS (JGZ Brdo), je velik del predstavitve namenil tudi bližajočim se olimpijskim igram. Moška namiznoteniška reprezentanca je za zdaj edina, ki ima ekipno olimpijsko vstopnico, vsi pa si zelo želijo, da bi se jim priključili tudi košarkarji.

Darko Jorgić glavni up

Glavni slovenski adut na evropskem prvenstvu, ki bo od 22. do 27. junija v Varšavi, bo Darko Jorgić. Najboljši slovenski igralec si želi, da bi na prvenstvih stare celine čim prej ujel Bojana Tokića ter osvojil posamično kolajno. »V Varšavi bom deveti nosilec, kar pomeni, da bom sodil v širši krog favoritov za najvišja mesta. V preteklosti sem večkrat dokazal, da lahko premagam vse najboljše evropske igralce. S svojo pripravljenostjo sem zadovoljen. O uspehu večkrat odloča boljša dnevna forma. Upam, da bo v odločilnih dvobojih moja boljša od tekmecev,« pred odhodom na zaključne priprave v Opatijo pravi Darko Jorgić.

Hrastničan je v Slovenijo dopotoval s popotnico poraza v finalu nemške bundeslige, kjer je moral Saarbrücken priznati premoč Burussii Düsseldorf. »Porazi v finalu so boleči. Nihče se ne spominja drugih mest, pomembne so lovorike. Borussia ima za sabo izjemno sezono in je zasluženo postala evropska, državna in pokalna prvakinja,« je velikim tekmecem čestital Jorgić.

Tokić premagal 15. igralca sveta

Bojan Tokić je januarja praznoval 40. rojstni dan, na evropsko prvenstvo pa se je z belgijsko reprezentanco – hkrati je njen novi selektor – pripravljal v Saarbrücknu. »Če sem v pripravljalnem dvoboju, ko sem za belgijsko reprezentanco igral proti Saarbrücknu, premagal 15. igralca sveta Patricka Franzisko, potem se nad svojo formo ne smem pritoževati. Do olimpijskih iger bi rad le še shujšal kakšne tri kilograme, potem pa gremo v boj. Veselim se nastopa v Tokiu, saj lahko le na olimpijskih igrah slovenski javnosti pokažemo, da obstaja tudi slovenski namizni tenis. Prenosi tekem na nacionalni televiziji me vselej motivirajo in praviloma takrat igram svoj najboljši namizni tenis,« razlaga Bojan Tokić.

Deni Kožul je slovenski igralec, ki je v zadnjem letu najbolj napredoval, odlične igre pa je kazal v dresu Grünwetterbacha, s katerim se je presenetljivo uvrstil v polfinale bundeslige. »Z zadnjega evropskega prvenstva nimam dobrih izkušenj, zato bi rad popravil vtis. Maksimalno bom osredotočen na vsakem dvoboju,« obljublja Deni Kožul, ki bo skupaj z Bojanom Tokićem nastopil med dvojicami, z Aleksandro Vovk pa tudi med mešanimi pari. Četrti slovenski igralec, ki bo tudi član olimpijske reprezentance, bo Peter Hribar. Novomeščan je v tej sezoni igral bolj malo, saj so zaradi svetovne zdravstvene krize odpadli dvoboji v 2. nemški ligi.

Od sester Ojsteršek Andreja odločnejša pri napovedih

»Nepošteno od nas bi bilo, če bi pred odhodom v Varšavo napovedovali, da se gremo pripravljat za Tokio. Fantje so profesionalci, ki jih zanimajo zmage, in tako bo tudi v Varšavi. Naš cilj je vselej kolajna. Za vse igralce lahko rečem, da so dobro pripravljeni ter da imajo v ključnih trenutkih zmagovalno miselnost,« napoveduje selektorica slovenske moške reprezentance Andreja Ojsteršek Urh, ki ima precej izkušenj z vodenjem moške reprezentance. »Če moškega za dobro delo pohvališ, naredi stvari tako, kot je treba. Če pa z njim kompliciraš, je precej težje. Pri svojem delu se skušam držati prvega recepta,« razkriva Hrastničanka.

Žensko reprezentanco bo vodila Andrejina sestra Vesna Ojsteršek. »Nerada napovedujem uvrstitve, od vseh igralk pa pričakujem dobre igre in borben pristop. Sklepni del priprav bomo opravili na Otočcu, kjer se bomo priključili skupini Mednarodne namiznoteniške organizacije ter trenirali z najbolj obetavnimi igralkami do 19 let,« pravi Vesna Ojsteršek, ki bo v Varšavo odpeljala Katarino Stražar, Ano Tofant in Laro Opeka. »Na kvalifikacijah za olimpijske igre sem pokazala najboljšo igro v tej sezoni. Takšne si želim pokazati tudi v Varšavi. Veseli me, da sem ob koncu sezone v dobri formi, saj mi na začetku sezone v avstrijski ligi ni šlo po načrtih,« je pojasnila Katarina Stražar.