Nova vrhunska predstava Luke Dončića, ki je s 46 točkami izenačil osebni strelski rekord v sicer kratki NBA-karieri, dodal pa še po 14 asistenc in sedem skokov, ni bila dovolj, da bi se Dallas prebil v drugi krog končnice. Na odločilni sedmi tekmi je bil s 126:111 boljši LA Clippers, pri katerih je Kawhi Leonard zbral 28 točk, deset skokov, devet asistenc in štiri ukradene žoge, ob tem pa ni izgubil niti ene. Moštvo iz Kalifornije zdaj čaka serija z Utahom.

Dokler je imel Luka Dončić še dovolj moči, je Dallas na sedmi tekmi z LA Clippers bil enakovredno bitko. Ko pa se je sredi tretje četrtine upehal, je nasprotnik na krilih izjemnega Leonarda prevzel pobudo in ni več gledal nazaj. »Dali smo vse od sebe in pustili na igrišču zadnje atome moči. Igrali smo odlično in ponosen sem na svoje moštvo. Po drugi strani pa je jasno, da je prisotno razočaranje. Igralci smo plačani, da zmagujemo, in to nam ni uspelo. Boli, ker smo drugo leto zapored klonili proti istemu nasprotniku, a je hkrati to za nas učni proces. Bodite prepričani, da se bomo naslednje leto vrnili še bolj lačni uspeha,« je po koncu sezone za Dallas povedal Luka Dončić. Na vprašanje, kaj moštvo potrebuje, da bi bilo boljše, je odgovoril diplomatsko. »To morate vprašati glavne ljudi v klubu. Sem samo igralec, ki mora narediti svoje na parketu.«

Po koncu sedme tekme se je Dončić zapletel v krajši pogovor z zvezdnikom LA Clippers Paulom Georgeem, ki je navdušen nad igro slovenskega košarkarja. »Že lani je v mehurčku proti nam igral izjemno. Ker gre za mladega košarkarja, je jasno, da bo napredoval iz leta v leto, in to se tudi dogaja. Tokrat je bil še boljši. Igra z izjemno samozavestjo in precej bolj zrelo, kot bi si lahko predstavljali za njegova leta. Zna prebrati praktično vsako obrambo in jo ukaniti. Vse smo poskušali, da bi ga zaustavili, pa je še vedno držal svojo ekipo v igri za napredovanje. Pred njim je izjemno svetla prihodnost,« s pohvalami ni skoparil Paul George.

Podobno kot soigralec misli tudi prvi zvezdnik LA Clippers Kawhi Leonard. »Delal je vse, kar je mogoče, da bi njegova ekipa napredovala. Trikrat je dosegel več kot 40 točk, imel dobre odstotke pri metu za tri, pri metih iz igre. Neverjetno. Igra v svojem ritmu, vse, kar naredi, pa je videti otročje lahko, čeprav ni. Kar navadite se, da ga boste v končnici gledali še mnoga leta.« Novinarji onkraj Atlantika so ob tem izbrskali zanimivo statistiko. Luka Dončić je do zdaj igral na 13 tekmah v končnici, petkrat pa presegel mejo 40 doseženih točk. To v še aktivnih karierah ali že končanih ni uspelo takšnim asom, kot so Damian Lillard, Carmelo Anthony, Tracy McGrady, Kyrie Irving, Paul Pierce, Ray Allen, Vince Carter, Tim Duncan in Karl Malone.