Slovenski teniški igralki Polona Hercog (73. na svetovni lestvici) in Tamara Zidanšek (85.) sta v 2. krogu Rolanda Garrosa potrdili zmago iz uvodnega kroga, ko sta domov poslali 16. (Kiki Bertens) in 7. igralko sveta (Bianca Andreescu). Danes sta v Parizu dosegli prepričljivi zmagi ter se uvrstili v šestnajstino finala. Poloni Hercog je podvig uspel tretjič v karieri in je izenačila svojo najboljšo uvrstitev na turnirjih največje četverice. Tamara Zidanšek je pri 23 letih dosegla svoj največji uspeh na najmočnejših turnirjih.

Prva je šla v boj Konjičanka, ki je proti sosedi na svetovni lestvici Madison Brendle (84.) upravičila vlogo favoritinje. Tamara Zidanšek je v uvodnem nizu povedla s 5:0, nato pa popustila ter tekmici prepustila štiri igre zapored. Slovenska igralka se je v nadaljevanju zbrala, dobila šest iger zapored, drugi niz pa prepričljivo s 6:1. Tamara Zidanšek je bila boljša v vseh teniških prvinah, navduševala pa je v odločilnih trenutkih, saj je rešila osem od desetih priložnosti tekmice za odvzem servisa.

Tamara Zidanšek uspešna tudi med dvojicami

»Tri ure in 20 minut, kolikor sem jih preživela na igrišču v prvem krogu, je pustilo nekaj posledic, a sem se dan pred dvobojem dobro regenerirala. Na dvoboj sem se pripravila dobro in imela veliko energije. Ponosna sem, da sem po štirih izgubljenih igrah ostala mirna, saj sem se zavedala, kaj moram storiti. Dosledno sem se držala plana in napredovala,« je po dvoboju za slovensko nacionalno televizijo povedala Tamara Zidanšek.

Da je bil današnji topel pariški dan njen, je Tamara Zidanšek dokazala v nadaljevanju popoldneva, ko sta bili s partnerico Arantxo Rus uspešni tudi med dvojicami. Za uvrstitev v osmino finala se bo slovenska igralka jutri pomerila proti Katerini Siniakovi (68.). Čehinji je danes uspel izjemen podvig, potem ko je dobila dvoboj proti Rusinji Veroniki Kudermetovi po zaostanku z 1:5 v odločilnem nizu, rešila pa je tudi dve zaključni žogici. Tekmici sta se doslej pomerili dvakrat, rezultat pa je izenačen. Čehinja je zmagala pred davnimi sedmimi leti v Mariboru, Slovenka pa s 7:6 (4), 6:2 predlani v polfinalu turnirja na Bavarskem. Stavnice v vlogo rahle favoritinje postavljajo Tamaro Zidanšek.

Arsene Wenger ni pomagal

Polona Hercog je proti Caroline Garcia (58.) prekinila urok, saj je do današnjega dne izgubila vse štiri medsebojne dvoboje, nazadnje januarja v 1. krogu OP Avstralije v Melbournu. Mariborčanka je odigrala enega svojih najboljših dvobojev na najmočnejših turnirjih, saj se je na drugem največjem pariškem kompleksu Suzanne-Lenglen borila tudi proti glasnim navijačem, ki so navijali za domačo igralko. Med njimi je bil tudi dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger. »Ni bilo lahko igrati pred bučno publiko, a sem bila na to pripravljena. Izkušnje preteklosti so mi prišle prav. Bila sem odločna in agresivna, kar se mi je obrestovalo,« je pojasnila Polona Hercog.

Polona Hercog je navduševala predvsem z drugim servisom, saj je dobila kar 66 odstotkov točk (Caroline Garcia 39). Priigrala si je 14 priložnosti za odvzem servisa, izkoristila je štiri, dve več kot nekdaj četrta igralka sveta. Težke trenutke je Mariborčanka doživljala v drugem nizu, ko je po vodstvu s 5:1 izgubila tri igre zapored ter imela v dveh od njih pet zaključnih žogic. Kljub temu je ostala zbrana ter s servisom dobila dvoboj. Po zmagi si je privoščila huronski krik, ki se je slišal tudi zunaj velikega teniškega kompleksa.

Štajerka se bo jutri v šestnajstini finala pomerila z Marketo Vondrousovo, nekdanjo finalistko Rolanda Garrosa. Edini medsebojni dvoboj je dobila Čehinja, rezultat pa je bil izjemno tesen. Lani je bila v osmini finala mastersa v Rimu boljša mlajša tekmica, ki je slavila zmago z 1:6, 6:1, 7:6 (5). Na stavnicah je favoritinja Čehinja. Jutri bo v Parizu na igrišče med posamezniki stopil Aljaž Bedene. Slovenski igralec se bo pomeril proti Argentincu Diegu Schwartzmanu, 10. igralcu s svetovne lestvice.