Do začetka evropskega prvenstva v nogometu je še deset dni. Med 24 udeleženkami ne bo Slovenije, ki pa bo danes vsaj malo občutila duha evropskega prvenstva. Ob 18. uri bo na stadionu Tošeta Proeskega v Skopju začela prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo, ki jo trese prava vročica evropskega prvenstva, saj bo na njem zaigrala prvič, tekmice v predtekmovalni skupini pa bodo Avstrija, Ukrajina in Nizozemska. Reprezentanca Severne Makedonije ima kontinuiteto dela, saj je že od leta 2015 selektor Igor Angelovski, ki je ob koncu prejšnjega stoletja dve sezoni igral tudi za Celje.

Severna Makedonija igra na krilih evforije

»Do zdaj je bila Makedonija sparing partner, zdaj pa smo mi tisti, ki gremo na evropsko prvenstvo. Slovenijo dobro poznamo, zato pričakujem zanimivo tekmo. Upam, da bo dvoboj dobra priprava na tisto, kar nas čaka na prvi tekmi z Avstrijo evropskem prvenstvu v Bukarešti,« je povedal Igor Angelovski. Upa, da bodo njegovi nogometaši igrali na krilih evforije, ki je ni povzročila le uvrstitev na evropsko prvenstvo (v dodatnih kvalifikacijah so premagali Gruzijo v gosteh z 1:0), ampak tudi dober začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo, v katerih so v Duisburgu senzacionalno porazili Nemčijo z 2:1. Gonilna sila Makedoncev je 37-letni veteran, kapetan in golgeter Goran Pandev.

Slovenija bo prijateljski tekmi v junijskem terminu – po današnji tekmi s Severno Makedonijo bo v petek ob 20.45 v Kopru igrala z Gibraltarjem – izkoristila za pripravo pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Septembra jo čakajo tri tekme s Slovaško in Malto v Ljubljani ter Hrvaško v Splitu. Bonus spodrsljajev v kvalifikacijah za Katar 2022 je že izkoristila, saj je po senzacionalni zmagi proti Hrvaški izgubila v gosteh z Rusijo in Ciprom, zato bo morala septembra nadoknaditi izgubljene točke, če želi ostati v boju za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije.

Reprezentanca, ki je teden dni trenirala na Gorenjskem, je zaradi poškodb v okrnjeni zasedbi, vendar največja zvezdnika Jan Oblak in Josip Iličić nista niti pomislila, da bi po dolgi in naporni sezoni predčasno odšla na počitnice. »Nikoli mi ni težko ob koncu sezone priti v reprezentanco. Če bi mi bilo, bi se umaknil sam. Zame bo sezone konec v petek po tekmi z Gibraltarjem. Cilj je, da z dobro tekmo naredimo napredek v našem razvoju. Tekmec je po meri, saj bo igral na evropskem prvenstvu. Ker ima Severna Makedonija kakovostno zasedbo, z motivacijo ne bo težav,« je povedal Josip Iličić.

Šeško praznoval 18. rojstni dan

Zaradi poškodb manjkajo centralna branilca Miha Blažič in Kenan Bajrić ter vezista David Tijanić in Amedej Vetrih, zato so vabilo naknadno prejeli Žan Zaletel, Mario Jurčević in Jan Repas, že prej pa so iz mladega vala Igor Vekić, Sven Šotarič Karić, Žan Rogelj, Jan Mlakar in Benjamin Šeško (včeraj je praznoval 18. rojstni dan). »Kvalifikacijske tekme marca so pokazale, da smo tanki na položaju branilcev, pa tudi v fazi napada nismo blesteli. Nova imena iščemo v ofenzivnem delu in na položaju osrednjih branilcev. Pričakujem pravo tekmovalno tekmo, da bomo oboji našli tisto, kar iščemo. Dobro se poznamo med seboj z reprezentančnih tekem, igralci pa tudi iz klubskih, nekateri nogometaši so bili pri meni na Reki,« je poudaril Matjaž Kek in stresel kopico pohval na račun makedonske reprezentance. »Zelo sem vesel, kako se je skozi načrtno gradnjo reprezentance prebila do evropskega prvenstva. To je dokaz, kako so lahko uspešne majhne države na račun velike želje in skoraj nacionalnega fanatizma,« je dodal Kek.