Čeprav so zaostajali z 0:2 v zmagah in znova nastopili zdesetkani ter brez glavnega trenerja, so košarkarji Krke na tretji finalni tekmi pokazali dober odpor favorizirani Cedeviti Olimpiji. Kaj več od tega pa kapetan Luka Lapornik in soigralci enostavno niso zmogli. Ljubljančani imajo v letošnji sezoni precej kakovostnejše moštvo, kar so v finalni seriji potrdili in se zasluženo veselili osemnajstega naslova državnega prvaka v samostojni Sloveniji.

Krka brez Damjanovića

Po izjemno trdi in čustveni drugi finalni tekmi so košarkarji Krke pred tretjo prejeli nov udarec, saj so izvedeli, da jih na njej ne bo mogel voditi trener Dalibor Damjanović. Strateg Novomeščanov je sicer že po prejeti tehnični napaki in prekinitvi igre v dvorani Leona Štuklja stopil na parket in od sodnikov želel pojasnilo, zakaj niso piskali očitnega udarca Eda Murića v glavo Roka Stipčevića, a bil v zameno izključen. Zanimivo, da je Damjanović nato prejel dodatno tekmo prepovedi vodenja ekipe za svojo sicer povsem človeško in čustveno reakcijo, medtem ko kaj podobnega ni doletelo nikogar od sodniške trojice Javor, Majkič, Španič. Na splošno gre celoten šport precej v smer, ko poskušajo delilci pravice na vsak način kaznovati vsak prikaz čustev glavnih akterjev, pa čeprav so ravno emocije v športu tiste, ki vlečejo ljubitelje k spremljanju tekem in tekmovanj. Kot po pravilu pa so sodniki precej redko kaznovani za svoje napake.

Krko je tako včeraj v Stožicah vodil vsega 23-letni Matic Šiška, ki se odgovorne naloge ni ustrašil niti v drugem polčasu druge tekme. Uvodne minute so nakazovale, da bi lahko Olimpija vprašanje o zmagovalcu odločila precej hitro, a so se gostje še pravočasno prebudili in dihali za ovratnik Ljubljančanov, ki so v prvem polčasu pogrešali predvsem večji prispevek Kendricka Perryja. Na splošno je moštvo trenerja Jurice Golemca dajalo vtis, da ni v najboljši dnevni formi in da samo ponuja nasprotniku upanje na presenečenje. O tem je govoril tudi slab met za tri točke (11-2) v prvih 20 minutah, ki je sicer eno glavnih orožij zmajev. Kljub temu so proti koncu tretje četrtine prišli do 13 točk naskoka, a se je Krka, ki je igrala brez poškodovanih Leona Stergarja in Jureta Škifića, še pred zadnjo četrtino približala na vsega minus dve. Toda ko je bilo najbolj potrebno, sta na sceno stopila najboljša posameznika Olimpije v letošnji sezoni Jaka Blažič in Perry, ponudila soigralcem roko in jih popeljala do naslova državnega prvaka.

Blažič: Naredili smo korak naprej

»Vedeli smo, da ne bo lahko. Krka ni imela kaj izgubiti. Mi smo bili znova v krču, do zadnje četrtine smo zadeli samo tri trojke, a imeli precej odprtih metov. Če bi zadeli dve ali tri več, bi z lahkoto zmagali. A na to moraš biti pripravljen. Fantje so znova garali v obrambi in zdržali do konca. Zasluženo smo postali državni prvaki,« je bil z razpletom državnega prvenstva zadovoljen trener Olimpije Jurica Golemac, malo manj pa s sezono. Meni, da je v novi precej prostora za napredek. »Vesel sem. To je poplačilo za letošnjo zelo nenavadno sezono, v katero smo vložili ogromno truda. Na koncu smo celo dobili nazaj gledalce na tribune. Težko je opisati, kaj nam to pomeni, saj je povsem drugače igrati z navijači kot brez njih. Naredili smo korak naprej, kar zadeva košarko v Ljubljani, a s tem delo nikakor ni zaključeno. Verjamemo v projekt, ki se je začel pred dvema letoma,« pa je dodal kapetan Olimpije Jaka Blažič in dodal, da skoraj gotovo v Ljubljani ostaja tudi v prihodnji sezoni.

»Borili smo se in tepli, a v 40 minutah naredili preveč napak, ki jih je Olimpija znala kaznovati in zasluženo osvojila naslov prvaka. Mi moramo kljub temu dvigniti glavo. V sezoni smo namreč izpolnili vse cilje in osvojili pokal, kar je bilo presenečenje. Žal mi je edino, da nismo podaljšali serije za še eno tekmo v Novem mestu,« pa je sezono Krke ocenil branilec Nejc Barič.