Izbira balkonskih korit in cvetličnih lončkov je ogromna. Pred sajenjem zato vedno najprej razmislite, kam boste postavili rože, in se na podlagi tega odločite za pravo izbiro. Pri tem pa ne pozabite, da je pomembno, da je izbrana posoda dovolj velika.

Pravi cvetlični lonček

Izberite posodo, ki je visoka približno 20 centimetrov, da bodo imele rastline dovolj prostora za korenine. Pelargonije so znane po tem, da zelo hitro rastejo, zato je najbolje, da je ob sajenju videti, kot da ste izbrali preveliko posodo. Če sadite pelargonije v balkonsko korito, pustite med posameznimi rastlinami 20 centimetrov prostora – torej v 60 centimetrov dolgo korito lahko posadite največ tri rastline. Če se boste odločili za posamezne cvetlične lončke, izberite takšne s premerom od 15 do 18 centimetrov ter v vsak lonček posadite po eno rastlino. Pri izbiri prave posode za vaše pelargonije imejte v mislih tudi barvo in material posode – voda namreč hitreje hlapi iz temnih in glinenih posod. Za lažje vzdrževanje in manj zalivanja pa lahko izberete tudi balkonsko korito z rezervoarjem za vodo.

Primerna mešanica zemlje

Prav tako kot prava posoda tudi pravi substrat vpliva, kako bodo uspevale vaše rastline. Kako pa izbrati pravi substrat? Izbira v specializiranih trgovinah in vrtnih centrih je ogromna, zato ni enostavnega odgovora. Z visokokakovostnim večnamenskim substratom praviloma ne morete zgrešiti. Ti substrati dobro zadržujejo in odvajajo vodo, strukturno so stabilni, zagotavljajo varno zadrževanje korenin, so dovolj rahli, da korenine prejmejo dovolj zraka, in vsebujejo vsa potrebna hranila. Če za svoje rastline želite le najboljše, izberite poseben substrat za pelargonije. Vsebnost hranil in sestava takšnih specializiranih substratov sta natančno prilagojeni potrebam določenih rastlinskih skupin. Substrat za pelargonije ima na primer izredno visoko vsebnost hranil, zato ga lahko uporabite tudi za druge »lačne« rastline. V primeru, da imate že več izkušenj s sajenjem, pa lahko sestavite tudi svojo posebno mešanico – v vsakem primeru lahko za nasvet povprašate v specializiranih trgovinah in vrtnarijah.

Tehnika sajenja

Naj gre za pelargonije ali druge poletne rože, osnovni način sajenja je pravzaprav vedno enak. Dno posode, v katero sadite, pokrijte z drenažno plastjo – to so lahko majhni kamenčki ali drugi podobni materiali. Ta plast služi, da bo v primeru prekomernega zalitja voda lahko odtekla iz posode. Nato lonec napolnite do približno tri četrt višine s substratom in ga rahlo pritisnite navzdol. Za pelargonije je pomembno tudi, da substrat vsebuje gnojilo. Če imate na voljo samo substrat brez gnojila, lahko to dodate tudi pozneje. Korenine pelargonije dobro zalijte, preden jo posadite v novo posodo. Pazite tudi, da med dvema posameznima pelargonijama pustite dovolj prostora. Dodajte toliko substrata, da prekrijete korenine. Potem rastlino rahlo potisnite navzdol. Ko končate, rastlino zalijte, da se substrat nekoliko poleže. Tudi če imate balkonsko korito z zbiralnikom vode, vsaj prvih nekaj tednov pelargonije zalivajte od zgoraj, da se koreninski sistemi ustrezno razvijejo.