Polenovka v zavoju s paradižnikom, oljkami in špinačo

Sestavine:

–125 g mlade špinače,

–4 žlice oljčnega olja,

–sol in poper,

–4 fileji polenovke,

–3 paradižniki roma ali drugi pelati, sesekljani,

–75 g sušenih črnih oljk,

–posušen rožmarin,

–sok polovice limone.

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Iz papirja za peko izrežemo 4 kvadrate s stranico 25 centimetrov in na sredino vsakega naložimo po četrtino špinače. Pokapljamo z oljem ter začinimo s soljo in poprom. Dodamo ribje fileje ter jih obložimo s paradižnikom, oljkami in rožmarinom, pokapljamo z oljem in limonovim sokom.

Srednji in zadnji konec papirja dvignemo in združimo na sredini, ju skupaj zapognemo, stranska konca pa spodvihamo pod zavoj. Zavoje naložimo v pekač in pečemo približno 15 minut, da se riba speče. Zavoje previdno odpremo in takoj postrežemo.

Limonasta tofujeva in zelenjavna nabodala s paprično omako

Sestavine:

–500 g zelo čvrstega tofuja, odcejenega,

–sok 2 limon,

–1 ½ žlička zmlete orientalske kumine,

–sol in sveže zmlet črni poper,

–2 azijska ali manjša običajna jajčevca, vzdolžno razpolovljena in narezana na 2,5-centimetrske kose,

–2 bučki, vzdolžno razpolovljeni in narezani na 2,5-centimetrske kose,

–16 majhnih češnjevih paradižnikov,

–2 papriki poblano ali zeleni papriki, vzdolžno razpolovljeni, brez semen,

–2 šalotki, vzdolžno razpolovljeni,

–1 šopek (15 g) listov svežega koriandra,

–1 strok česna,

–125 g kisle smetane,

–sok 1 limete.

Priprava:

Najprej 8–10 lesenih nabodal vsaj za 30 minut namočimo v vodo. Tofu vodoravno razpolovimo, ga položimo na krožnik in pokrijemo s papirnatimi brisačami, nanje postavimo krožnik in obtežimo. Pustimo stati 5 minut. Postopek še enkrat ponovimo z novimi papirnatimi brisačami. Nato tofu narežemo. Pečico segrejmo na 200°C. Pekač obložimo z aluminijevo folijo. V veliki skledi zmešamo limonov sok, orientalsko kumino, 1 žličko soli, 1/2 žličke popra in olje. Dodamo tofu, jajčevce, bučke in paradižnik ter dobro premešamo. Pustimo stati na sobni temperaturi 15 minut in vmes dvakrat premešamo. Tofu in zelenjavo izmenično nanizamo na nabodala in jih naložimo na polovico pripravljenega pekača. Papriko in šalotko s prerezano stranjo navzdol razporedimo po drugi polovici pekača. Pečemo 15 minut, nato nabodala obrnemo, papriko in čebulo pa prestavimo na krožnik. Nabodala pečemo še 10–12 minut, da se zelenjava toliko zmehča, da jo zlahka prebodemo z vilicami. Pekač vzamemo iz pečice in ohlapno pokrijemo z aluminijevo folijo. V multipraktik damo papriko, šalotko, koriander in česen ter s pulziranjem drobno sesekljamo. Z lopatko postrgamo stene posode. Dodamo kislo smetano in sok limete ter zmeljemo do gladkega. Prelijemo v skledico in začinimo s soljo. Nabodala pokapljamo s paprično omako in takoj postrežemo.

Nadevani jajčevci caprese z artičokami in baziliko

Sestavine:

–280 g češnjevih paradižnikov, razrezanih na četrtine,

–250 g mocarelnih kroglic, odcejenih in razpolovljenih,

–250 g srčkov artičoke, dobro odcejenih in sesekljanih,

–1 prgišče (7 g) listov sveže bazilike, sesekljanih, in še nekaj za okras,

–3 žlice oljčnega olja,

–1 žlica balzamičnega kisa,

–sol in sveže zmlet črni poper.

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Jajčevcem odrežemo vrh in jih vzdolžno razpolovimo. Z majhnim ostrim nožem izdolbemo večino mesa, da pustimo 5-milimetrski rob. Meso narežemo na 5-milimetrske kocke. Polovice jajčevcev od zunaj in od znotraj premažemo z žlico olja ter začinimo s soljo in poprom. S prerezano stranjo navzgor jih položimo na pripravljeni pekač. Kocke jajčevca v skledi zmešamo s preostalima žlicama olja ter začinimo s soljo in poprom. Tudi te razporedimo po pripravljenem pekaču. Pečemo 20–25 minut, da se jajčevec toliko zmehča, da ga lahko prebodemo z vilicami.

Recepti so iz knjige Jedi iz pekača (Mladinska knjiga, 2018)