Rekord mlade Italijanke bo šel v številne anale, saj je dosežek tudi evropski rekord ter mladinski evropski in svetovni rekord. Zdaj je mlada plavalka tudi prva favoritinja za zlato kolajno na nedeljski tekmi. Med vsemi tekmicami se ji je v polfinalu najbolj približala Rusinja Julija Jefimova, ki je zaostala kar 95 stotink sekunde.

Pri moških slavil Britanec Peaty

Najbolj slovensko disciplino 50 m prsno je po pričakovanjih dobil svetovni rekorder Britanec Adam Peaty, ki je pred tem zmagal že na 100 m prsno, drugi je bil Belorus Ilija Šimanovič, tretji pa mladi Italijan Nicolo Martinenghi, ki bo, kot kaže, uspešno nasledil falango izrednih italijanskih »prsačev« s Fabiom Scozollijem na čelu.

V odsotnosti branilke naslova in svetovne rekorderke Švedinje Sarah Sjoestroem je na vselej prestižnih 100 m prosto prepričljivo zmagala srebrna z zadnjega EP Nizozemka Femke Heemskerk.

Bron za legendarno domačinko

Na 800 m prosto je naslov iz Glasgowa 2018 ubranil Mihajlo Romančuk iz Ukrajine, na 200 m hrbtno pa ruski evropski rekorder Jevgenij Rilov.

Prvo zlato kolajno za Izrael na prvenstvu je osvojila Anastasia Gorbenko, na veliko žalost madžarskih navijačev pa je »samo bron« osvojila legendarna Katinka Hosszu. Ugibanja o njenih slabših izidih so lahko številna, optimisti pa pričakujejo, da je domače prvenstvo zanjo le svojevrstna pregledna tekma na poti do olimpijskih iger v Tokiu.

Na 4 x 100 m prosto so se ob koncu programa pomerile še moško-ženske štafete, najboljši pa so bili Britanci.