V zadnjem krogu prve lige bo šesterica klubov nastopila s tekmovalnim nabojem. Po štirih popoldanskih tekmah bo konec ugibanj o boju za obstanek, vrhunec tridesete sezone pa bo zvečer v Ljudskem vrtu, kjer se bosta v neposrednem dvoboju za slovenskega prvaka pred navijači pomerila Maribor in Mura.

Šimundža: Najpomembnejša in najtežja tekma na klopi Mure

Že drugič zapored bo državni prvak odločen na najspektakularnejši način, torej z neposrednim dvobojem vodilnih ekip. Tokrat Maribora in Mure, potem ko se je Olimpija s porazom proti Taboru v 96. minuti izločila iz troboja za prvaka. Zagrizena tekmeca Maribor in Mura sama odločata o svoji usodi. V prednosti so Mariborčani, ki jim ustrezata dva izida – zmaga in remi, zato so vijolični lahko tudi preračunljivi. Ker Mura za klubski zgodovinski mejnik potrebuje zmago v gosteh, bo morala zaigrati napadalno z veliko več tveganja od tekmeca. Predvsem navijači Maribora na Štajerskem in Mure v Prekmurju živijo v nestrpnem pričakovanju tekme leta. Med nevtralnimi spremljevalci slovenskega nogometa bo večji del navijaških simpatij na strani Mure.

Še pred nedavnim je kazalo, da je Maribor odpisan za naslov prvaka, zdaj je prvi favorit za lovoriko. Moštvo je pokazalo psihološko trdnost in pravi značaj v sredo v Kopru, ko z igralcem manj ni le brez težav ubranilo vodstva, ampak je številčno oslabljeno doseglo še dva gola. Trener Maribora Simon Rožman se izogiba pritisku vloge favorita z izjavami v slogu, da je zasedba Mure glede števila tekem v prvi ligi izkušenejša. »V naši igri je še veliko rezerv. Smo v položaju, ki smo si ga želeli. Glede na lestvico se bosta pomerili najboljši ekipi na prvenstvu. Pričakujem zanimivo tekmo, o kateri bodo odločale podrobnosti,« pravi Simon Rožman. »V soboto bomo končali tisto, za kar smo delali vso sezono,« je dodal vezist Blaž Vrhovec.

Mura je specialistka za velike tekme. Najboljše igra na derbijih z Mariborom in Olimpijo. Če bi bila tudi na preostalih tekmah na tako visoki ravni glede motivacije, energije in kakovosti izvedbe na igrišču, bi šla v finale sezone s prvega mesta ali pa bi bila že prvakinja. V Prekmurju vlada evforija, trener Ante Šimundža jo miri in poudarja: »Moja najpomembnejša in najtežja tekma na klopi Mure. Tekma z Domžalami je bila najpomembnejša za klub. Uvrstitev v Evropo je bila zaradi pandemije ključna za stabilizacijo kluba. Derbi z Mariborom bo zelo pomemben, ne pa tako zahteven kot proti Domžalam, ko so bili fantje predvsem mentalno na zelo visoki ravni. Smo klub, ki želi zmagati na vsaki tekmi.« Motiv obojih bo izjemen, saj ne gre le za lovoriko, ampak pri Mariboru tudi za podaljšanje pogodb igralcem, pri Muri pa za prodajo najboljših nogometašev v tujino.

Nekdanji prvak Okčić rešuje Koper

Boj za obstanek še nikdar ni bil tako divji kot ravno v letošnji sezoni, ko se pred zadnjim krogom kar štiri ekipe potegujejo za odrešilno osmo mesto. Dolgo je kazalo, da bodo morali v mučne kvalifikacije za prvo ligo Celjani, vendar imajo po zamenjavi trenerja in treh zaporednih zmagah brez prejetega gola usodo znova povsem v svojih rokah. Celje bo v knežjem mestu gostilo Koper, ki že več kot mesec dni ne pozna zmage na prvenstvu. Po tekmi z Mariborom (0:3) je moral oditi trener Rodolfo Vanoli, zamenjal ga je vojak kluba Nedžad Okčić, ki je Koper nekoč popeljal do naslova državnega prvaka. Celjani bodo dobili boj za obstanek le v primeru zmage nad Koprom, remi ali poraz pa jim prinašata kvalifikacijski tekmi s Krko ne glede na rezultate drugih tekem.

Ker Celjane zmaga rešuje pred devetim mestom, se bosta morala v zadnjem krogu za točke potruditi tudi Bravo in Aluminij. Šiškarje na atletskem stadionu čaka mestni derbi z Olimpijo, ki je že osredotočena na torkov finale pokala s Celjem, Aluminij pa bo gostoval v Domžalah, kjer od upravne enote niso prejeli dovoljenja za obisk navijačev na stadion. Če bodo v zadnjem krogu Koper, Bravo in Aluminij ostali praznih rok, bodo vsi imeli po 42 točk, deveto mesto pa bodo zasedli Ljubljančani, ki imajo v seštevku medsebojnih tekem najmanj točk. Aluminij gre v kvalifikacije za prvo ligo v primeru poraza v Domžalah in uspeha Brava proti Olimpiji, saj ima slabši medsebojni izkupiček s Koprom. Primorcem grozi deveto mesto, če bosta točke osvojila tako Bravo kot Aluminij, obenem pa tudi v primeru, če Bravo doživi poraz, Kidričani pa dosežejo vsaj remi ob Kamniški Bistrici. Vse bo znano do 18. ure.