»To je pravzaprav prva ideja, ki sem jo predstavil šefom pri HBO, ko smo že poleti 2016 pretresali morebitne naslednice serije Igra prestolov,« pisatelj George R. R. Martin, oče popkulturne uspešnice, opisuje začetke serije House of the Dragon. Zmajeva hiša je predzgodba TV-megauspešnice Igra prestolov, v kateri bomo pobliže spoznali zgodnje obdobje Zahodnjega. Nova serija temelji na Martinovi knjigi Ogenj in kri, zgodba pa koplje po razburljivi in nasilni zgodovini družine Targaryen, kakšnih 300 let pred dogodki v Igri prestolov. Roman iz leta 2018 je zajeten, drugačnih ameriški pisatelj tako in tako ne piše, tako da lahko pričakujemo izobilje spletk in bogato osmišljenih likov.

Ker knjiga zajema okroglo stoletje, še ni povsem jasno, kateri dogodki bodo v ospredju, je pa jasno, da bo vroče. Pravzaprav zelo vroče; vse se bo namreč pletlo in razpletlo okoli Plesa zmajev, znamenite državljanske vojne, ki so jo v času svoje vladavine zanetili svetlolasi jahači zmajev. In naj vas ljubek, poetičen vzdevek ne zavede; obeta se veliko oblastniške norosti, zarotništva, pa menda tudi vročih uric med rjuhami in zmajskega centralnega ogrevanja, kakršnega smo že videli v Dubrovniku, ki bo tudi tokrat prizorišče Kraljevega pristanka. Martin za tiste, ki jim je čakanje že odveč, v branje priporoča medžanrski antologiji z izvirnimi kratkimi zgodbami Dangerous Women in Rogues, med katerimi boste lahko brali recimo o princesi Rhaenyrii in princu Daemonu Targaryenu, ki bosta v ospredju prve sezone Zmajeve hiše.

Mešanica stare in nove zasedbe

Kraljevo prvorojenko Rhaenyro, za katero HBO v promocijskem materialu pravi, »da se je rodila z vsem, ni pa bila rojena kot moški«, bo upodobila mlada angleška igralka Emma D'Arcy. Mlajšega brata kralja Viserysa in dediča prestola bo upodobil Matt Smith, enajsti doktor iz BBC-jeve serije Doctor Who. Pod serijo o skorajšnjem koncu zmajske dinastije, v osrčju katere bo pravica prvorojenega otroka do nasledstva, se z Martinom kot soustvarjalec podpisuje Ryan J. Condal, pisec pozabljivih akcijskih lahkotnic tipa Herkules (2014) in Rampage: Veliko razdejanje (2018). Pri HBO pravijo, da se je produkcija nove serije začela nedavno, potem ko je snemanje, kot je v teh časih že običajno, premaknila zdravstvena kriza. Za dodatno svežo sapo v fantazijskem svetu bodo poskrbele nove lokacije, saj bo serija zvečine posneta v Angliji in ne na Severnem Irskem kot Igra prestolov.

Nobena skrivnost ni, da HBO v svojem malozaslonskem kotlu kuha pol ducata zamisli za serije iz priljubljenega fantazijskega sveta, a doslej so podrobnosti prihajale v malih depozitih, polnih ugibanj. Pred dnevi pa so na splet naposled prikolovratile tudi konkretne fotografije, na katerih vidimo osrednjo zasedbo v polni delovni opravi. Poleg D'Arcyjeve in Smitha med igralskimi imeni serije, ki bo v desetih epizodah izšla prihodnje leto, tako najdemo še Paddy Considine, Olivio Cooke, Steva Toussainta, Rhysa Ifansa, Eve Best, Sonoyo Mizuno in Fabiena Frankla. Vrača se tudi nemški skladatelj Ramin Djawadi, ki je z uvodno pesmijo Igre prestolov vseh osem sezon ogreval srca fantazijskih navdušencev. V režijskem sedlu pa bo še en igroprestolni veteran, Londončan Miguel Sapochnik, ki bo med drugim poskrbel za pilotno epizodo.