Še malo in Lewis Hamilton (Mercedes) bo v formuli 1 dočakal že stoto zmago. Do velikega mejnika ga namreč čakata le še dve. Na dirki v Barceloni je znova pokoril konkurenco in v statistiko vpisal že 98. zmago med svetovno konkurenco. Še bolje mu gre v kvalifikacijah, saj je bil stotič najboljši že v soboto. Britancu gre v letošnji sezoni kot po maslu, saj je na četrti dirki dosegel že tretjo zmago, zato komaj čaka naslednjo preizkušnjo 23. maja v Monaku, kjer bo znova favorit številka ena.

Dirkališče v Barceloni je Hamiltonu pisano na kožo, saj je slavil še petič v nizu in se tako izenačil z Nemcem Michaelom Schumacherjem. V skupnem seštevku je še povečal naskok pred tokrat drugouvrščenim Maxom Verstappnom (Red Bull), saj Nizozemec zdaj zaostaja 14 točk (94:80). Tokratna dirka je bila strateški boj obeh vodilnih ekip, odločil pa jo je manever Mercedesa, ki je morda nepričakovano zgodaj poklical Hamiltona na drugi postanek. Po njem je namreč prvi Mercedesov voznik nizal hitre čase, lovil in na koncu tudi ujel letos največjega tekmeca. Verstappen je dolgo časa zdržal na pnevmatikah, ki jih je dobil po prvem postanku. Takrat se je za Red Bull izšlo dobro, saj je pred njegovim postankom Hamiltona oviral za krog zaostali Nikita Mazepin in povzročil nekaj sekund zamude. Toda tveganje se Red Bullu nazadnje ni izplačalo. Ko je Hamilton s svežimi pnevmatikami v 46. krogu zavil nazaj na stezo, je za Nizozemcem zaostajal 22 sekund. Vmes je moral prehiteti še moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa, kar pa je bila le formalnost. Bottas je nato tudi sami zavil po nov komplet gum, Verstappen pa je upal, da bo zdržal do konca. A prednosti ni imel dovolj, šest krogov pred koncem ga je Hamilton ujel in se odpeljal mimo njega brez težav. Ko je videl, da zmage ne bo, je tudi Verstappen še enkrat zavil k mehanikom in na koncu brez večjih težav ubranil drugo mesto.

»Sijajno se počutim. Res smo malo tvegali s taktiko, toda na koncu se je izkazalo, da je bila odločitev prava,« je bil uspešnega razpleta vesel Lewis Hamilton. Max Verstappen pa je priznal, da na koncu ni imel možnosti: »Je, kar je. Na koncu ga nikakor ne bi mogel zadržati za seboj.« Novo veliko razočaranje so doživeli trije veterani in nekdanji svetovni prvaki. Še najbliže točkam je bil Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) na 12. mestu, mesto za njim je končal Sebastian Vettel (Aston Martin), šele 17. pa je bil Fernando Alonso (Alpine). Novinec med elito Mick Schumacher, sin nekdanjega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja, pa je tudi tokrat ostal brez prve točke, saj je ciljno črto prečkal na 18. mestu.