Dogodki različnih glasbenih zvrsti, lutkovne in druge predstave ter različni performansi, so namenjeni po desetim osebam naenkrat. Glasbeniki bodo obiskali tudi nekaj domov za ostarele in druge, ki jim bodo na varni razdalji zaigrali podoknice. Več informacij o festivalu in natančen program najdete tukaj.

Po dolgih mesecih, ko smo kulturne prireditve lahko spremljali le prek spleta, je končno prišel čas tudi za nastope v živo. Organizatorji Vrtni kavč festival opisujejo kot subkulturnega, podtalnega, ki že peto leto skuša oblikovati kulturno skupnost. Prejšnja leta so dogodki potekali v intimi dnevnih sob, s čimer so se brisale meje med gostitelji, umetniki in občinstvom.

Opozorilo in budilo

Maribor bo 7. maja gostil Kavč festival že drugič, 8. in 9. maja pa bo festival potekal na dvoriščih, vrtovih, okenskih policah in strehah v Ljubljani in po drugih krajih v Sloveniji, vse od Ljutomera do Komna. Kljub ukrepom se zaenkrat pričakuje vsaj 70 izvajalcev in več kot 100 dogodkov, med njimi pa bosta vsaj dve predpremieri.

Letošnja posebnost bo nova maskota festivala. To je retro gasilski avtomobil, ki bo služil kot prevozno sredstvo za nastopajoče, ki se bodo z njim prevažali na različne lokacije po mestu. Poleg tega bo del festivalskega dogajanja vsevključujoča akcija nastopov z balkonov, ko bodo izvajalci zaigrali za naključne mimoidoče. Nastopajoči bodo s podoknicami razigrali tudi soseske in dvorišča večstanovanjskih stavb ter tako živo kulturo prav do domačega kavča nekaterih srečnežev.

Koncept festivala po navedbah organizatorjev prikazuje eno od možnih rešitev za izvajanje kulturnih dogodkov v trenutnih epidemioloških razmerah, pripravljajo pa tudi še nekatere druge rešitve, kot so na primer gverila predstave ali mobilni koncerti. »Festival kot tak je torej opozorilo, budilo in hkrati izvajanje kulture v praksi,« poudarjajo.