Nejc Krevs: Besedna artilerija (KUD Apokalipsa, 2021)

Kdor pozna Radio Ga Ga, pozna tudi Besedno artilerijo. Ta v sklopu legendarne humoristične oddaje vsak petek prinaša kratko kolumno Nejca Krevsa, novinar pa je svoje najboljše prispevke zadnjih pet let zdaj ujel med knjižne platnice. Gre torej za satirične suspenze, ki bralca nagovarjajo z resnimi političnimi, družbenimi in kulturnimi temami in od njega zahtevajo poglobljeno samorefleksijo. Spremni zapis je dodal Jurij Hudolin.

G. W. F. Hegel: Enciklopedija filozofskih znanosti – Znanost logike (Krtina, 2021)

Nemški filozof G. W. F. Hegel (1770–1831) je s svojim spekulativnim idealizmom postavil zadnji veliki sistem, ki je tako vsebinsko kakor formalno v zgodovini pustil globoke sledi. Enciklopedija filozofskih znanosti prinaša sistematičen prikaz njegovega sistema; prvi del nosi podnaslov Znanost logike, sledili bosta še Filozofija narave in Filozofija duha. Delo je v več različicah izhajalo za predavateljsko rabo, Hegel je bil namreč prepričan, da je raba brez ustnih izvajanj precej okrnjena.

Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike (Beletrina, 2021)

Odhajanje za začetnike prinaša novo poezijo Cvetke Lipuš, koroške Slovenke, ki se s svojo novo knjigo navezuje na poplavo priročnikov za vse mogoče zadrege v človeških življenjih. Ko odpira temo odhodov in zapuščanj, sicer ne zabavlja; enkrat upesnikuje potovanja in selitve, drugič tiste manj dobesedne, a bolj usodne izkušnje umika v intimo, izgube spomina in smrti. Prepričana je namreč, da poezija za soočenje z bolečino pogosto zahteva več poguma kot mnoge druge, bolj praktične rešitve.

Marko Matičetov: Sonce na balinišču (Medium, 2020)

Sonce na balinišču je nova pesniška knjiga Marka Matičetovega, ki je nazadnje izdal zbirko Na tleh je nastalo morje (2018). Njegovo novo delo ponuja 40 kratkih pesmi, ki so na videz peripetije z balinišča, a ponujajo na bolj poglobljeni ravni s simbolnim vzporejanjem balinišča in življenja verze z eksistencialističnimi uvidi. Na razmeroma enostaven način se tako avtor spopada tudi z velikimi temami, kot je minevanje, pri tem pa uspešno vzdržuje enkrat melanholično, drugič hudomušno vzdušje.

Anna Harrington: Vohunu za vabo (Mladinska knjiga, 2021)

Vohunu za vabo je šesta knjiga iz serije Carlislovi, ki jo snuje Američanka Anna Harrington, navdušena nad zgodovinskimi ljubezenskimi romani. Tokrat preplete poti Christopherja Carlisla in Diane Morgan. Prvi je z življenjem na videz zadovoljni ponočnjak, saj s tem prikriva svoje poslanstvo, v službi njegovega veličanstva namreč dela kot vohun. Ona, ki ji družina pomeni vse, je pretresena, ko njenega brata obtožijo veleizdaje in umora, zato sklene dogovor s Christopherjem. Prevod Neže Kralj.