Po odstopu Karla Erjavca s položaja predsednika stranke so v DeSUS sprejeli odločitev, da bodo na kongresu 19. junija izvolili novo vodstvo. V boju za Erjavčevo nasledstvo se je v stranki upokojencev vnel prikrit boj različnih frakcij, kar se odraža tudi v napovedanih kandidaturah za predsednika DeSUS. Eden od kandidatov je Ljubo Jasnič, ki je v preteklosti že kandidiral za predsednika stranke, a ga je porazil Karl Erjavec, drugi je Felix Srečko Krope, ki je kandidiral že na decembrskem kongresu lani, ko je prejel 71 glasov podpore med 222 delegati.

Pred dnevi pa je po naših informacijah na pobudo poslanske skupine DeSUS prispela na sedež stranke prošnja za ponovno včlanitev ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška v stranko. Ob ugodni interpretaciji statutarnih pravil bi lahko Podgoršek kot član stranke še pravočasno vložil kandidaturo za predsednika stranke, rok se namreč izteče v soboto, 24. aprila. Statutarna komisija pa je sporočila, da je DeSUS decembra lani prestopil v opozicijo, v tem primeru pa bi moral Podgoršek v skladu z 41. členom DeSUS odstopiti z ministrske funkcije, sicer mu preneha članstvo v stranki. Statutarna komisija je ugotovila, da se je izvršni svet DeSUS 25. marca seznanil z informacijo, da je Podgoršku ugasnilo članstvo v DeSUS, ker ni spoštoval statuta stranke. »Morebitna njegova ponovna včlanitev v DeSUS ob hkratni ohranitvi ministrskega položaja pa bi ponovno vzpostavila situacijo, ki bi sovpadala z navedeno določbo statuta, ki določa prenehanje članstva ministra v stranki,« so sporočili iz stranke DeSUS.

Jože Podgoršek je za STA pojasnil, da želi nadaljevati z delom na kmetijskem ministrstvu, da ga pri tem vodijo državotvorni motivi, dela pa s podporo poslanske skupine DeSUS. Poslanec DeSUS Branko Simonovič razpleta z njihovim favoritom ni želel komentirati, sam pa ne namerava kandidirati za predsednika stranke, je še dodal.