Glavni namen je v duhu dobrodelnosti privabiti čim več ljubiteljev kolesarstva, da se na trasi po vsej Sloveniji pridružijo kolesarjema Damiju Zupiju in Alojzu Poglavcu, ki sta glavna pobudnika projekta. Dobrodelno akcijo so lani izvedli prvič, letos bo potekala v petih etapah s pričetkom v Novem mestu. Na trasi se lahko zainteresirani kjer koli in kadar koli pridružijo karavani.

Vsak kolesar bo povabljen, da daruje znesek v višini najmanj 10 evrov. Preostale, ki bodo tako ali drugače spremljali napredek udeležencev, pa vabijo k darovanju petih evrov prek sms-sporočila ali na račun Slovenske Karitas, ki je glavna koordinatorica projekta. »Vsi se trudimo za nekaj več, za nekaj boljšega. Sploh v teh časih, da ljudje začutimo, da nismo sami. Moraš dati, da nekaj dobiš,« je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Poglavc.

Podarjali bodo kolesa

Namesto šolskih potrebščin ali hrane so se odločili podariti kolesa, ker je opaziti upad gibanja in porast duševnih stisk pri otrocih, na kar je vplivala tudi epidemija. »Žal trendi kažejo, da je v današnjem svetu preveč predebelih otrok, kar vpliva tudi na njihovo zdravje. Tudi sami opažamo, da je med našimi prejemniki veliko otrok, ki so predebeli in ki nimajo zdrave prehrane,« je pojasnila Helena Zevnik Rozman iz Slovenske Karitas. Otroci iz družin, ki se soočajo z materialno stisko, se težje vključujejo v družbo vrstnikov, še pove: »Kolo danes ni samo prevozno sredstvo, ampak je tudi sredstvo izražanja, nekega statusa, pripadnosti skupini.«

Ozaveščanje o celiakiji

Dobrodelnost bo po 1225 kilometrih, kolikor je dolga celotna pot, pedalirala z roko v roki tudi z ozaveščanjem o celiakiji, neozdravljivi bolezni, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. V Društvu Celiac so že pred tremi leti opozorili, da je predvsem o njenih težavah in izzivih v Sloveniji še vedno zelo malo znanega. »V sistemu celiakija še ni prepoznana, kot bi morala biti, predvsem pri odraslih bolnikih. Pri otrocih pa predvsem pri pripravi hrane v vrtcih in osnovnih šolah,« je razložil predsednik društva Goran Makar.

Letos bodo dobrodelni kolesarji vozili pod sloganom Pot za srečo otrok, dogodek pa bo mogoče spremljati tudi virtualno. Organizatorji verjamejo, da bodo s svojimi dejanji prihodnji teden osrečili marsikaterega otroka in ga spodbudili k drugačnemu, bolj zdravemu načinu življenja.