»Priznam, da takšnega kaznivega delovanja nismo pričakovali. Pričakovali smo, da bomo imeli gradbeno dovoljenje do poletja,« je Pečečnik zapisal v odzivu ter napovedal nadaljnje korake, ki jih »ne bo malo«. Za 24. april ob 10. uri pa je na sedežu družbe BŠP napovedal novinarsko konferenco na temo BŠP kako naprej?

Okoljsko ministrstvo je zavrnilno odločbo izdalo, ker projekt, ni skladen s predpisi s področja varstva kulturne dediščine. Kot so zapisali na ministrstvu, je zoper odločbo mogoče vložiti tožbo v roku 30 dni od vročitve odločbe.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je februarja projektu BŠP izdal negativno kulturnovarstveno mnenje, ker da ni skladen z varstvenim režimom Plečnikovega stadiona. ZVKDS je sicer lani projektu sprva izdal pozitivno mnenje, ki pa ga je nekaj mesecev pozneje ministrstvo za kulturo razveljavilo.

Pečečnik je konec marca za Delo povedal, da je trdno prepričan, da je negativno mnenje ZVKDS njihovemu projektu neposredna posledica političnega vplivanja ministra za kulturo in njegovih sodelavcev na stroko. »In vse to na škodo projekta, zato skupaj z odvetniki pripravljam kazensko ovadbo proti ministru Vasku Simonitiju, direktorici direktorata za kulturno dediščino Jelki Pirkovič in pravnici na ministrstvu,« je povedal za časnik.

V civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki pa so zavrnilno odločbo ministrstva za okolje in prostor pozdravili. Izrazili so upanje, da bo tokratna zavrnitev končno prinesla premik v razmišljanju o projektu BŠP tudi na investitorjevi strani ter da bo omogočila začetek dialoga o drugačni rešitvi za Plečnikov stadion.

Obenem si izrazili pričakovanje, da bo ta zavrnitev spodbudila državo, da bo posegla v reševanje Plečnikovega stadiona in to tako, da bo začela iskati rešitev za prenos lastništva spomenika na državo bodisi z odkupom ali menjavo za drugo nepremičnine. Tako bo omogočila, da bosta obnova in revitalizacija stadiona v izvirni obliki in v skladu s predpisi čim prej stekla.

Projekt BŠP, ki ga načrtuje Pečečnik, bi gradili po načrtih biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.

Gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila projekt prenove stadiona, zgrajenega po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je Pečečnikova družba GSA ustanovila v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (Mol) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Vendar je predsednik OKS Bogdan Gabrovec še pred objavo odločitve okoljskega ministrstva za Delo povedal: »Iz tega projekta se bomo po 14 letih umaknili. Tega se ne bomo šli več, ker ne smem nasledniku pustiti kakšnega okostnjaka. Zato bomo na skupščini, ki bo enkrat maja, najverjetneje sprejeli sklep, po katerem bomo izstopili iz te zgodbe.«