Zunaj teh informacij o butari prepovedi pa smo izvedeli še nekaj: cepiva dobivamo premalo. Nekaj zaradi napak evropske komisije, velikansko luknjo več sto tisoč odmerkov pa je povzročil obramboslovec v vlogi zdravstvenega ministra, ki decembra ni naročil BioNTech-Pfizerjevega in pa Moderninega cepiva. Ko bi ga bil naročil, bi k nam prihajalo v drugem četrtletju 2021.

Če ta podatek povežemo z onimi prejšnjimi, lahko napovemo: tri tedne po 11. aprilu bodo ugotovili, da zaradi pomanjkanja cepiva ni bilo precepljenih dovolj ljudi in da moramo spet »kupovati čas« z novo butaro prepovedi. In tako se bodo izmenjevala obdobja blažjih omejitev z obdobji butare prepovedi, vse dokler bodo ostajale posledice zdravstvenega ministrovanja Janeza Janše. Ustavna tožba je torej več kot upravičena, a posledic ne bo odpravila. Čaka nas ritmičen brezup: lockup-lockdown-lockup-lockdown, butaro dol, butaro gor, butaro dol, butaro gor, razen če bo ta vlada pravočasno na smetišču zgodovine in bodo nasledniki hitro našli boljšo strategijo od nalaganja butar.

Ne pustimo se slepiti! In ne pozabimo na krivca, ki bo tudi za ta bodoči debakel krivil nas, češ da ga nismo dovolj ubogali.

Božidar Debenjak, Ljubljana