Etična komisija se je v preiskavi proti zdaj že 85-letnemu Blatterju in 25 let mlajšemu Valckeju spopadla predvsem z različnimi obtožbami, vezanimi na izplačila bonusov v zvezi z različnimi Fifinimi tekmovanji, ki so jih prejemali visoki funkcionarji Fife. Pod drobnogledom so bile tudi različne bonitete ob podaljšanju delovnih pogodb in pokrivanje pravnih stroškov v privatnih tožbah, pri čemer slednje velja za primer Valcke.

Blatter je bil na čelu Fife med leti 1998 in 2015 in je po mnenju etične komisije prekršil pravila na področju lojalnosti, navzkrižja interesov ter sprejemanja in dajanja daril ter drugih bonitet. Enako velja tudi za Valckeja, ki mu ob tem očitajo še zlorabo položaja.

Po vrsti nepravilnosti je moral Blatter leta 2015 zapustiti predsedniško mesto v Fifi, zanj usodno pa je bilo sporno izplačilo dveh milijonov evrov takratnemu predsedniku Evropske nogometne zveze Michelu Platiniju. Oba sta takrat trdila, ga gre za svetovalni honorar, a je moral s predsedniškega mesta Uefe oditi tudi Francoz, ki ga je nato zamenjal Aleksander Čeferin.