Atletska zveza Slovenije (AZS), ki jo je z zmago na novembrskih volitvah v nov mandat popeljal Roman Dobnikar, je včeraj podpisala pogodbe z najboljšimi atleti in atletinjami. Najuspešnejših 41 atletov je razdeljenih v štiri sekcije, zanje pa je namenjenih okrog 300.000 evrov. Peterica slovenskih atletov je razvrščena v najvišji razred in ji – z izjemo Luke Janežiča – pripada po 11.000 evrov, njihovim trenerjem Tevžu Korentu, Milanu Kranjcu, Gorazdu Rajherju, Srđanu Đorđeviću in Roku Predaniču pa po 39 odstotkov tega zneska. Poseben dan je bil včeraj za slovensko skakalko ob palici Tino Šutej, ki je za osvojeno srebrno kolajno na nedavnem evropskem dvoranskem prvenstvu v Torunju prejela 4000 evrov nagrade.

Skupno je včeraj v prostorih AZS na Letališki cesti v Ljubljani podpisalo pogodbo 98 slovenskih atletov in atletinj. Preostalih 57 atletov je razdeljenih v nacionalnih in reprezentančnih selekcijah. Roman Dobnikar je ob slavnostnem podpisu pogodb izpostavil, da ima AZS v tej sezoni še en velik cilj – ekipno napredovanje v 1. ligo evropske atletike. Tekmovanje v drugi ligi bo letos potekalo v Stari Zagori, atletska zveza pa obljublja, da bo med reprezentante razdelila 15.000 evrov, če bodo v Bolgariji napredovali v višji rang. Dobnikar je tudi poudaril, da je v letošnji sezoni za atlete zagotovljenih približno 48.000 evrov več denarja kot lani.

Izpostaviti je treba, da ima vsak atlet tudi svoje obveznosti ter da je maksimalen izkoristek pogodbe odvisen od posameznikove uspešnosti in udeležbe na tekmovanjih. Petdeset odstotkov zneska bo pripadlo vsakemu atletu, dvajset odstotkov, če bo tekmoval na državnem prvenstvu in v finalu atletskega pokala, deset odstotkov, če se bo udeležil ekipnega evropskega prvenstva, zadnjih dvajset odstotkov pa je odvisnih od rezultatske uspešnosti vsakega atleta.