V približno 22 milijonov evrov težkem proračunu občine Logatec je 50.000 evrov namenjenih participativnemu proračunu. Občina bo letos financirala deset projektov, ki so jih izbrali občanke in občani. Ti so konec minulega leta na portalu občine objavili 33 predlogov, o katerih so potem glasovali. Tisti, ki so dobili največ všečkov in ki jih je poleg tega občina ocenila za izvedljive, so se znašli v proračunu za leto 2021. Pri predlogih so morali upoštevati nekatere pogoje, denimo tega, da v zadnjih petih letih projekta občina še ni financirala, da strošek izvedbe ne presega pet tisoč evrov in je namenjen splošni javni uporabi. Predloge so lahko pošiljali vsi občani in občanke s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini Logatec, ki so dopolnili 15 let.

Največ glasov (78) je dobil kolesarski izlet za občane po Logatcu. »Potreba po takšnih dogodkih se je izkazala predvsem s strani občanov, ki so se v zadnjih letih preselili v Logatec in želijo Logatec pobližje spoznati,« je zapisala predlagateljica Maja Nagode. Sprejet je bil tudi predlog Prostovoljnega gasilskega društva Vrh Sv. Treh Kraljev, kjer gradijo prizidek, zdaj pa bodo s pomočjo participativnega proračuna lahko uredili še dvorišče. Sprejet je bil tudi predlog nakupa stojal na kolescih za obešalnike in lahke zložljive mize, ki jih bodo prostovoljci uporabljali na izmenjevalnicah oblačil in drugih predmetov, ki jih v Logatcu organizirajo že več let.

Iz ljudstva je prišla tudi pobuda za izboljšanje kulturnega življenja. V Logatec bodo povabili ulično gledališče Ana Monro ali enega od njenih festivalov Ana Desetnica in Ana Mraz. Peto najvišje število glasov je dobil predlog za postavitev servisnega stojala za kolesa na območju Hotedršice, kjer bodo tako lahko popravljali kolesa. Vsaj enega od sprejetih predlogov bodo veseli otroci, ki se bodo na igrišču pred Narodnim domom ali kakšnim drugim gričem lahko spuščali po otroški žičnici oziroma ziplinu.

Prvi participativni proračun leta 2018

Ker naj bi občina letos zgradila kolesarski park oziroma pumptrack, so predlagali tudi nakup opreme, ki jo bodo postavili ob progi. Predlagateljica se je zavzela za to, da bi postavili vsaj dve mizi s klopmi, pitnik, kjer bodo vodo lahko dobili tudi psi, pa servisno stojalo za kolesa, stojalo za kolesa in koš za ločeno zbiranje odpadkov. Tudi ta predlog je dobil zadostno število glasov, enako kot še trije. V okviru participativnega proračuna bodo uredili še ekološki otok nasproti naselja Logarski razgledi na Kalcah. Na deveto mesto se je uvrstil predlog za ureditev krajše poti ob bajerju Lokev, ki je po besedah predlagateljice zdaj razpokana in luknjičasta. Ker je le del poti v lasti občine Logatec, del pa v zasebni lasti, morda ne bodo mogli obnoviti celotne poti. Že zadnji predlog, ki je dobil dovolj glasov, je, da zraven igrišča pred Narodnim domom občina postavi pitnik. Občina je komentirala, da je tudi ta predlog izvedljiv, a je vprašanje, kako ga umestiti glede na to, da v Logatcu načrtujejo gradnjo novega narodnega doma in knjižnice.

Participativni proračun so v Logatcu prvič izvedli leta 2018, letos pa so občanke in občani lahko sodelovali od začetka do konca. Izbor je potekal v treh korakih – najprej so so oddali predloge, potem jih je pregledala strokovna komisija, na koncu pa so deset predlogov z glasovanjem izbrali občanke in občani.