Britanski vinski trgovec in ocenjevalec vin Steven Spurrier je svojo kariero v svetu vin začel kot trgovec z vini v Londonu in se pozneje zaradi ljubezni do francoskih vin preselil v Francijo. V Parizu je odprl trgovino z vini in hkrati ustanovil še prvo zasebno vinsko šolo v Franciji. Leta 1976 pa se je njegov prihod v Francijo za Francoze pravzaprav končal tragično. Prav Spurrier je namreč kriv za organizacijo legendarne vinske degustacije v Parizu, ki je razblinila mit o absolutni nadvladi francoskih vin. A krivi so bili Francozi sami.

Najslavnejša slepa degustacija vseh časov

Devet eminentnih francoskih okuševalcev vin je namreč na slepo ocenjevalo šest kalifornijskih chardonnayjev in cabernet sauvignonov, zraven pa še štiri prestižne bordojce (merlot, kabernet) in štiri burgundske chardonnayje. Po degustaciji je za Francoze sledil šok, preostali svet pa je nazdravljal od veselja in radosti. Pri točkovnih seštevkih sta namreč obe prvi mesti pripadli kalifornijcem, pri chardonnayjih še celo tretje in četrto. Spurrier si je s tem tlakoval pot do svetovne slave, postal je vinska zvezda v rockovskem smislu, saj je bila o njem in famozni degustaciji napisana knjiga in leta 2008 posnet še film z naslovom Bottle Shock z Alanom Rickmanom in Billom Pullmanom v glavnih vlogah. Film so v naših dvoranah prevedli v Spopad vinarjev in še vedno velja za enega najboljših v svojem žanru.

Dvanajst let po pariškem šoku se je Spurrier preselil nazaj v Anglijo, postal stalna pišoča zvezda revije Decanter, glavni pobudnik in dolgoletni glavni sodnik Decanterjevih vinskih nagrad, ki veljajo za največje in najprestižnejše tekmovanje v svetu vin. Poleg tega, da je desetletja pisal o vinih, je pred desetimi leti postal glavni svetovalec za vino singapurske letalske družbe Singapur Airlines in celo vinar. Njegovo peneče vino Bride Valley brut reserve je postalo eno najboljših angleških penečih vin, ki so v zadnjih nekaj letih nasploh postala velika uspešnica med ljubitelji mehurčkov po vsem svetu.

Pohvale za slovenska vina

V očeh mnogih danes že vinsko poznanih držav je Steven Spurrier veljal za poslednjega romantika svetovne vinske scene in nekakšnega Robina Hooda, saj je bil najbolj zaslužen za to, da so na svetovni vinski trg začele prihajati države, o katerih prej vinska elita pravzaprav še nikdar ni slišala ali pa ni hotela slišati. Med njimi je bila prav gotovo tudi Slovenija.

Prav Spurrier je ob angleški ocenjevalki Jancis Robinson, ki danes velja za eno najslavnejših še živečih vinskih kritičark, zaslužen, da so se na svetovni vinski karti znašla mnoga slovenska vina. Leta 2015 se je denimo v njegovem izboru petih vin, ki jih bralcem revije Decanter najbolj priporoča, znašel leonardo 2009, sladko vino, ki ga iz sušene rebule v Goriških brdih prideluje vinar Marjan Simčič, leta 2018 pa je med tri vina, ki jih najbolj priporoča, uvrstil modro frankinjo 2013 iz kleti Marof na Goričkem.

Spurrier je Slovenijo tudi večkrat obiskal, nazadnje leta 2018, ko je v ljubljanski restavraciji Maxim predstavljal in komentiral svoje slovenske vinske favorite. »Vino ne bi smelo biti snobovsko. Res je, da sem vpleten v ocenjevanja, a jih ne morem odobravati, ker pri vinu ne gre za to. Pri vinu gre za komunikacijo in uživanje,« je takrat dejal Spurrier.

Jancis Robinson je ob smrti kolega zapisala, da sta nazadnje govorila pred nekaj dnevi in da ji je Spurrier dejal, da je bil privilegiran fant in je imel veliko sreče, »a vse svoje življenje sem imel rad vino, umetnost in krasne ljudi, ki sem jih imel srečo spoznati, morda pa tudi navdihniti.«