Čeprav je dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, Tim Mastnak s 13. mestom v paralelnem veleslalomu na Rogli ne more biti zadovoljen. Iz več razlogov: ker je branil srebro iz Park Cityja, ker je zapravil edinstveno priložnost pred domačimi navijači in ker je eno mesto nižje njegova najslabša uvrstitev to zimo. A vselej sproščenemu in zgovornemu 30-letnemu Celjanu, ki je v izločilnih bojih kot edini Slovenec od peterice reševal čast, nič ne more izbrisati nasmeha z obraza.

»Je razočaranje, pa tudi ne. Malo je prav, da je, ni pa tako grozno. Zavedam se, da na Rogli še nisem bil na stopničkah. Proga je zahtevna, ker so razlike majhne. Vedel sem, da je treba iti na nož. Skozi kvalifikacije sem se prebil, v osmini finala pa za malo izgubil. Ni kaj, gremo naprej,« je dejal Tim Mastnak, ki ga je za 17 stotink premagal Švicar Nevin Galmarini. »Naredil sem si načrt, kako ga bom poskušal streti. Mogoče sem v zgornjem delu preveč zaostal, kot v prejšnjih sezonah sem bil počasen. Spodaj mi gre odlično, vendar je bilo nekaj vrat na rdeči progi slabših in je bilo težko kar koli nadoknaditi. S to progo se nisem sprijaznil, že v kvalifikacijah mi ni šlo.«

Švicar po Celjanu ni prišel prav daleč, že v četrtfinalu je klonil proti kasnejšemu podprvaku Rolandu Fischnallerju. Italijanski veteran pri 40 letih je še oplemenitili že tako bogato zbirko kolajn (6), pol mlajši zmagovalec Rus Dmitrij Loginov pa prav tako, saj je na SP 2019 pobral kar obe zlati. Oba bosta nevarna tudi jutri na paralelnem slalomu (kvalifikacije ob 10.30, finale ob 14.45), kot vsa italijanska in ruska reprezentanca. Slednja je imela po kvalifikacijah kar tri na vrhu, na koncu pa poleg Logina še Andreja Soboljeva na stopničkah.

»Rusi so močna ekipa, to že vemo. Ni kaj, izkoristili so teren, ki jim ustreza, tudi podlaga je trda, ruska. Loginov je zmagal na zadnjih tekmah, Fischnaller pa je tu treniral in se je dobro vrnil po padcu forme v januarju,« Mastnak nad razpletom ni bil presenečen. Za uspeh si želel zahtevnejše proge in postavitve. Slednje je bilo delo slovenskega trenerja Izidorja Šušteršiča. »Proga mi je načeloma zelo všeč, je pa bila postavitev enostavna. Mislim, da imamo zadnjih pet, šest let enako, skoraj do centimetra, pa se še nismo naučili, da Slovenci na njej nismo najboljši. Nimamo še zmage, tudi stopničke niso več samoumevne. Mislim, da se moramo vsi skupaj vprašati, kaj narediti. In če bomo imeli še kdaj takšno priložnost kot letos, moramo postaviti malenkost bolj tehnično progo. V slovenski reprezentanci smo sami dobri tekmovalci in mislim, da je slabo, da smo tako končali.«

In drugi? Mlada debitanta, 21-letna Trboveljčanka Sara Goltes (41. mesto) in njen vrstnik Celjan Jernej Glavan (31.) izločilnih bojev nista pričakovala, se je pa Glavan prebil v drugo kvalifikacijsko vožnjo, kjer ga je napaka stala boljšega rezultata. Drugače je pri izkušenih mačkih, najbolj razočaran je bil dobitnik štirih medalj s SP Rok Marguč (40.), ki se je že sredi prve vožnje usedel na sneg. »Štejejo le prva tri mesta. S takšnim pristopom sem šel na tekmo, ker že to, da si četrti, vsi pozabijo. Do polovice je bilo dobro, tudi po posnetku na tistem kolu nisem narobe pristopil, ampak žal me je odneslo,« je povedal Marguč. Žana Koširja (21.) je od osmine finala ločilo le 23 stotink. »Očitno nisem več tako hiter na tej progi, kot sem bil včasih. Na videz ni večjih napak, želene hitrosti pa tudi ni. Nekako ne najdem več tekoče vožnje,« je dejal Tržičan.