Lampičeva, ki bo na SP v četrtek v krogu favoritinj za odličja, je po sedmih tekmah sezone v sprintih osvojila 402 točki, Švicarka Nadine Fähndrich na drugem mestu 296, Švedinja Linn Svahn na tretjem 275 točk, osma pa je bila druga Slovenka Eva Urevc s 189 točkami.

Lani je Svahnova v prav tako zaradi pandemije novega koronavirusa predčasno končani sezoni svetovnega pokala osvojila prvo mesto v sprintih, Lampičeva je bila tretja.

Petindvajsetletna Lampičeva je druga Slovenka v zgodovini smučarskih tekov, ki je osvojila mali kristalni globus. Petri Majdič je to uspelo trikrat, in sicer v sezonah 2007/08, 2008/09, ko je bila z drugim mestom tudi v skupnem seštevku najbližje velikemu globusu, ter v sezoni 2010/11. "Že prej odpovedana tekma svetovnega pokala v smučarskem teku v Oslu na Norveškem v soboto in nedeljo, 13. in 14. marca 2021, je prestavljena v Engadin v Švici. Tam bosta na programu 13. marca tekmi s skupinskim startom na 10 in 15 km klasično, 14. marca pa zasledovalni na 30 in 50 km prosto," je na svoji spletni strani objavila Fis in s tem potrdila, da do konca sezone sprinterskih tekem ne bo več.

Po odpovedi marčevskih tekem na Norveškem zaradi ukrepov tamkajšnjih oblasti za zajezitev pandemije sta tako po SP v Nemčiji v koledarju sezone svetovnega pokala le še ta dva dneva. Že pred časom so odpovedali finalne nastope v Pekingu na Kitajskem, odpadla je tako generalka pred zimskimi olimpijskimi igrami prihodnje leto, in tudi nadomestno prizorišče v Lillehammerju na Norveškem, prejšnji konec tedna pa ni bilo tekmovanja v Novem Mestu na Češkem.

Na SP v Oberstdorfu bo v četrtek, 25. februarja, prva od dveh najzanimivejših disciplin tekaškega dela prvenstva za slovenski tabor, ob 9. uri se bodo začele kvalifikacije sprinta v klasični tehniki, ob 11.30 pa bodo na programu izločilni boji. "Cilj je medalja, na SP le to šteje. Ne bom posebej potolčena, če je ne bom dobila, a bom naredila vse, da pridem vsaj v finale in potem mogoče tudi na stopničke. Vem, česa sem sposobna in sem mirna. V teh pogojih moraš biti nežen s snegom, ne smeš iti na moč," je pred tekmami na SP povedala Lampičeva, ki ji pomladansko vreme na prizorišču SP ni najbolj všeč, tudi zaradi mehkejših prog.

"Moti me vročina. Deset, 12 stopinj Celzija pod lediščem je bilo prejšnji teden v Planici, sedaj je tu +15 in več. Vso sezono smo bili na minusu in na trdih progah. Tu se proga udira ... V soboto smo imeli trening tekmo sprinta in zaradi vročine je bil tako suh zrak, da se kar osmodijo pljuča," je slovenskim medijem v ponedeljek zvečer s prizorišča prvenstva sporočila Lampičeva. "Lani sem bila na tekmi svetovnega pokal v Oberstdorfu druga. Za SP so sprintersko progo skrajšali in bo še težje, na polno bo treba ves čas, bolj skupaj bomo tekmovalke, kot smo bile že na sobotni trening tekmi. Skupaj smo bile do zadnje ravnine, v zadnjih 10 m pred spustom in na dolgi ciljni ravnini se bo veliko dogajalo," je za četrtkov sprint na SP napovedala tekmovalka iz Valburge.

Zadnja posamična sprinterska tekma zime v pokalu je bila 6. februarja v Ulricehamnu na Švedskem. Eva Urevc je bila za uspeh kariere peta v prosti tehniki, Lampič je izpadla v polfinalu in bila na koncu sedma. Zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist, drugo mesto je osvojila njena rojakinja Johanna Hagström, tretje pa Američanka Jesse Diggins, vodilna v skupnem seštevku pokala.

Dan pozneje sta Eva Urevc in Anamarija Lampič zmagali na ekipni sprinterski tekmi za največji slovenski uspeh v tej disciplini doslej. Decembra lani sta bili v Dresdnu tretji in napovedali boj za odličja tudi na ekipni tekmi na SP. Drugi sta bili v Ulricehamnu Dahlqvistova in Svahnova, tretji Švicarki Laurien van der Graaff in Nadine Fähndrich, četrti pa Američanki Jessie Diggins ter Sadie Maubet Bjornsen. Digginsova je bila s Kikkan Randall olimpijska zmagovalka v tej preizkušnji pred tremi leti v Južni Koreji.