Podjetje DaiBau/MojMojster sta leta 2013 v Mariboru ustanovila arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč in od takrat gre njegova pot samo navzgor. Od lokalne platforme je preraslo v vodilno regionalno platformo, ki na tržiščih Slovenije, Avstrije, Hrvaške, BiH, Srbije, Slovaške in Romunije združuje kar 65.000 gradbenih podjetij – mojstrov, arhitektov in drugih strokovnjakov za gradnjo in obnovo nepremičnih ter 26.000 aktivnih uporabnikov. Danes zaposluje že 52 ljudi.

Posodobitev platforme in olajšan dostop do inovativnih rešitev

»Digitalizacija igra pomembno vlogo v nadaljnji izgradnji naših poslovnih modelov in pridobivanju konkurenčnih prednosti na različnih tržiščih,« pojasnjuje Adrian Orbea, vodja globalnega marketinga družbe Henkel. »DaiBau je svojo digitalno platformo v zelo kratkem času uspešno razširil po regiji in tako potrdil svoje zmožnosti in agilnost. Ta investicija nam bo omogočila, da dodatno pospešimo izvedbo naše strategije digitalizacije, s pomočjo uvida v potrebe uporabnikov in izvajalcev. Naša želja je, da skupaj z DaiBau posodobimo platformo ter olajšamo dostop do inovativnih rešitev in informacij različnim skupinam uporabnikov.«

»Ta investicija nam bo zelo pomagala pri razvoju aktualne platforme in krepitvi naše tržne pozicije v regiji. Razen tega bo pospešila tekoče procese digitalizacije, ki neposredno vplivajo na tržno transparentnost in možnost deljenja številnih inovativnih rešitev, tako uporabnikom platforme kot izvajalcem. V trenutnih dinamičnih pogojih rasti je poleg finančne plati za naš posel zelo pomembno imeti ob sebi močne partnerje, ki s seboj prinašajo znanje, izkušnje in strokovnost,« je povedal Martin Pelcl, soustanovitelj in generalni direktor platforme MojMojster/DaiBau.

Pomemben dogodek za cel startup ekosistem

Zgodba podjetja DaiBau se je začela v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, ki jim ves ta čas nudi stabilno podporno okolje. »To ni le mejnik v razvoju in rasti podjetja, ampak je izjemno pomemben dogodek za celoten startup ekosistem. Podjetje, ki je zraslo od dveh entuziastov do 52 zaposlenih, je najboljši dokaz, da se podjetniške zgodbe lahko razvijajo in kaj se da narediti z jasno vizijo in železno voljo,« pravi Urban Lapajne, koordinator programa Start:up Maribor v Tovarni podjemov. Dodaja še: »Je tudi dokaz učinkov strukturiranih in konsistetnih programov podpore, ki jih startupom zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Predvsem gre za kombinacijo finančne in vsebinske podpore Slovenskega podjetniškega sklada ter mrežo subjektov inovativnega okolja s svojimi aktivnostmi, ki jo zagotavlja agencija Spirit.«

Kot obetavno so podjetje in projekt MojMojster leta 2018 prepoznali v investicijskem skladu South Central Ventures in že takrat investirali vanj. Jure Mikuž, soustanovitelj in partner sklada tveganega kapitala South Central Ventures pravi: »V zadovoljstvo nam je zaželeti dobrodošlico podjetju Henkel v zgodbi MojMojster/DaiBau. Partnerstvo s Henklom ne predstavlja le potrditve poslovne strategije, katere rezultat je pospešena rast poslovanja, ampak ga tudi mi v skladu vidimo kot pomemben korak, ki bo platformi pomagal, da hitreje izkoristi nove tržne priložnosti, ki jih sicer nikoli ne bi mogla izkoristiti sama, v tako zgodnji fazi poslovanja.« Mikuž je poudaril tudi, kako pomembno je, da podjetje dosega stopnje rasti poslovanja, ki so potem magnet za bodoče investitorje, in da se nadaljnja vlaganja zgodijo s pravimi investitorji, ki so lahko dodaten pospešek.