Na Pokljuki je neumorno snežilo in biatloncem se je za pol ure podaljšala pot z Bleda proti Rudnemu polju, kamor so dopoldne krenili v dvanajstdnevni ritem svetovnega prvenstva. Vrhunec sezone so odprli v zahtevnih razmerah – potem ko je zapadlo več kot dvajset centimetrov novega snega, je kmalu po startu mešanih štafet začelo deževati. Na progi se je tekmovalcem vdiralo, da so šteli polomljene palice, otežen je bil tudi pogled s strelišča proti tarčam.

Pokljuško uverturo so zanesljivo dobili Norvežani, ki so na krilih J. T. Boeja ubranili lanski naslov iz Anterselve. Vikingi so prejeli šesto zlato odličje v mešanih štafetah, srebro je presenetljivo pripadlo Avstriji s koroško Slovenko Dunjo Zdouc, bron pa Švedski, ki je v zaključku strla odpor Ukrajine. Slovenija je po nastopu Jakova Faka, Klemna Bauerja ter Polone in Žive Klemenčič zasedla solidno 16. mesto s skoraj petminutnim zaostankom za zmagovalno četverico. »Tekma je bila velik izziv tudi za servisno ekipo. Na progi sem se počutil dobro in imam primerno osnovo za naslednje preizkušnje,« je povedal Jakov Fak.

Za vodilnega slovenskega tekmovalca je nastop v mešani štafeti pomenil predvsem ogrevanje za prihajajoče izzive, ko bo lovil svojo šesto kolajno na svetovnih prvenstvih. Fak se je odpravil na progo kot prvi član slovenske zasedbe in z enim popravkom pokril vseh deset tarč. Zataknilo se mu je ravno pri zadnjem strelu, ko je bil že prepričan, da je tarča pokrita. Slovenija je bila po njegovi predaji štafete na četrtem mestu in tudi po nastopu Klemna Bauerja je ohranjala stik z najboljšo deseterico. Bauerja je izčrpal zadnji krog, v katerem je plačal ceno januarskega mirovanja po okužbi s koronavirusom. »Lahko sem zadovoljen s solidnim nastopom, po katerem se moram dobro regenerirati, da bom v celoti zdržal petkov sprint,« je dejal Klemen Bauer.

Polona Klemenčič je bila edina slovenska tekmovalka, ki je opravila brezhiben strelski nastop, vendar ji je zmanjkalo moči v teku. Bolečine v nogah so bile prehude, da bi bila hitrejša v smučini. Njena mlajša sestrična Živa Klemenčič je doživela debi na svetovnem prvenstvu in predvsem nabirala izkušnje. Potem ko je morala v kazenski krog, je Slovenija ostala brez možnosti, da bi med 27 štafetami na koncu ohranila položaj med vodilno petnajsterico.

Jutrišnji dan na Pokljuki bo minil brez tekmovalnih obveznosti. Biatlonci se bodo pripravljali za petkov sprint, kjer se bodo Jakovu Faku odprle možnosti za odmeven dosežek. Avstrija je medtem ostala brez trenerja, potem ko je bil nekdanji olimpijski prvak Ricco Gross pozitiven na koronavirus. Doslej so na Pokljuki opravili več kot 700 PCR-testov. Vsi tekmovalci so imeli negativen izvid, okužba pa se je pojavila v novinarskih vrstah, zato sta dva poročevalca že zapustila prvenstvo in odšla v karanteno.