Koalicija ustavnega loka je ponovno vložila konstruktivno nezaupnico proti Janševi vladi. Pod njo se je podpisalo deset poslancev, po dva iz LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. Kot je zagotovil kandidat za mandatarja Karl Erjavec, bodo tokrat projekt pripeljali do odločanja v parlamentu in konstruktivne nezaupnice niti v primeru, da se kdo od poslancev strank KUL glasovanja ne bo mogel udeležiti, ne bodo umaknili. »Nujno je, da opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada,« je dejal Erjavec, ki v Janševi politiki prepoznava rušenje temeljnih ustavnih načel in vzpostavljanje druge republike. »Napočil je čas, da se poslanci odločijo, ali podpirajo politiko, ki jo premier Janša vodi v smeri avtoritarne demokracije, ali pa podpirajo novo, odprto, demokratično politiko, ki bo upoštevala stroko in ne bo vnašala strahu in negotovosti,« je dodal kandidat za mandatarja. O konstruktivni nezaupnici naj bi poslanci odločali predvidoma na ponedeljkovi seji.

Upanje polagajo v tajno glasovanje

Izida glasovanja prvaki strank KUL niso želeli napovedovati. »Napovedujejo naj vedeževalci, mi smo svojo nalogo opravili. Konstruktivno nezaupnico smo vložili in s tem dali priložnost poslankam in poslancem, ki se morda javno bojijo izraziti svoje stališče, da na tajnem glasovanju izrazijo svojo voljo,« je poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec. Predsednica SD Tanja Fajon je dodala, da skušajo z vlaganjem konstruktivne nezaupnice predvsem okrepiti zaupanje ljudi v slovensko politiko, Sloveniji pa želijo vrniti normalnost in verodostojnost. Predsednica SAB Alenka Bratušek je poslancem namenila apel, naj razmislijo, zakaj so jih Slovenke in Slovenci poslali v državni zbor. Spomnila jih je še, da bodo »prej ali slej spet stopili pred ljudi«. »Glasovanje bo tesno, za nekatere poslance pa napeto tudi v povsem osebnem smislu,« je ocenil prvak Levice Luka Mesec.

Predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB so ponovno zagotovili, da bodo konstruktivno nezaupnico podprli vsi poslanci njihovih strank, kar znese skupaj 39 glasov. Erjavec pa računa, da se jim bodo pridružili vsaj trije poslanci DeSUS: poleg Franca Jurše in Jurija Lepa, ki sta se ponovno podpisala pod konstruktivno nezaupnico, še Ivan Hršak, ki je to storil pred slabim mesecem dni, ko je KUL nezaupnico vložila z 42 poslanskimi podpisi. A naj bi po nekaterih namigih za Erjavca od poslancev njegove stranke zagotovo glasoval le Lep, preostali glasovi pa naj bi bili še precej negotovi. Zato so četverico poslancev DeSUS – poleg omenjenih še Branka Simonoviča, katerega podporo si Erjavec težko obeta – povabili na današnjo sejo izvršnega odbora stranke upokojencev, ki se je bodo udeležili tudi predsedniki pokrajinskih odborov. Ti naj bi poslancem prenesli pričakovanje strankinega terena, da spoštujejo sklepe organov DeSUS in torej podprejo Erjavca za mandatarja.

Erjavec: Fiasko bo za državljane

Poslance DeSUS smo želeli povprašati, ali se bodo današnje seje udeležili in kako bodo ravnali pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici. A se je na naše klice odzval zgolj Simonovič, ki pa nam je dejal le, da ne bo dal nobenih izjav. Tudi če bi konstruktivno nezaupnico podprli vsi štirje poslanci DeSUS, bi Erjavec za izvolitev za mandatarja potreboval še nekaj glasov poslancev SMC. Te pa si ob vsej neenotnosti poslancev svoje stranke težko obeta.

Prvak Stranke modernega centra Zdravko Počivalšek je pred dnevi v izjavi za časnik Delo celo dopustil možnost, da poslanci SMC glasovnic ne bodo dvignili. »Razlog za to, da jih ne bi dvignili, ni v morebitnem nezaupanju vanje, temveč bi se tako zmanjšalo špekulacije, saj je predvsem SMC tarča številnih napadov in pritiskov,« je dejal. Vendar pa namerava po naših informacijah večina poslancev SMC glasovnice dvigniti in tudi glasovati.

Na vprašanje, ali bo prevzel odgovornost, če bo pri glasovanju v državnem zboru doživel fiasko in zbral manj kot 40 glasov, je Erjavec odgovoril: »Fiasko bo, če se bo nadaljevala politika sedanje vlade. To bo fiasko za državljanke in državljane, za Slovenijo, za njen mednarodni položaj…«