Resda na vprašanje, zakaj prav Maldivi, vsakdo, ki je že izkusil pravljični svet turkiznega morja in bogatih morskih globin, odgovori drugače, skorajda vsem popotnikom pa je skupno, da bi se tja zagotovo še radi vrnili. In zagotovo bi imeli kaj novega za videti ali doživeti, ne nazadnje že zato, ker so otoki razporejeni v 26 koralnih atolov – okoli 90 otokov je namenjenih turistom, z domačini pa je poseljenih še okoli 200 otokov.

V živo še lepše kot na fotografijah

»Po pravici povedano so bili Maldivi izpolnitev življenjske želje moje sestre. O njih je sanjarila praktično že od srednje šole. Pa sva lani le zbrali pogum (in seveda denar) in jo sami mahnili uživat tja v Indijski ocean. In ja, Maldivi so definitivno izpolnili in presegli vsa najina pričakovanja,« pripoveduje Mojca Zadnikar, ki se je v družbi sestre tam mudila konec lanskega leta.

Če bi morala izpostaviti, kaj ju je najbolj navdušilo, bi bile to tri stvari, pravi in doda, da je njihov vrstni red vseeno blazno težko določiti: »Izjemno velik vtis so name naredile živali. Kako noro pisan in barvit je podvodni svet na Maldivih! Res ga težko opišem z besedami… Potem pridejo na vrsto ljudje – zdi se, da so prijazni in nasmejani prav vsi, od jutra do večera. Tu sta še morje in plaža oziroma turkizna, kristalno čista voda in bel pesek…«

Znano je, da so Maldivi eden najprestižnejših in dragih ciljev na svetu. Tam resnično nič ni poceni, razloži sogovornica: »Prav vse, od spominkov, izletov in gostinske ponudbe, kar ni v okviru paketa 'vse vključeno', je resnično noro drago! Prav tako je zanimivo, da prebivalcem Maldivov ni pomembno, ali si v resnici 'bogat zahodnjak' ali 'reven vzhodnjak', zanje so vsi turisti bogataši oziroma imajo polne denarnice,« pojasni Zadnikarjeva.

Osemnajst ur do pravljice

Sestri sta se na Maldive podali v lastni režiji. Z letalsko družbo Turkish Airlines sta poleteli iz Ljubljane ter prek Carigrada do glavnega mesta Maldivov, Male. Celotno potovanje do njunega otočka, kjer deluje Holiday Island Resort & Spa, je trajalo približno 18 ur. »Let iz Ljubljane v Carigrad je bil kratek in je trajal dve uri. Sledile so tri ure čakanja na letališču v Turčiji, potem pa je sledil še let v Male, ki je trajal dobrih 8 ur. Tam se je bilo treba vkrcati še na manjše letalo, ki naju je po 40 minutah leta odložilo na sosednjem, turistično neobleganem otoku. Sledila je še kratka vožnja z leseno ladjico in sva prispeli!« Mojca obuja spomine na potovanje.

Za desetdnevno potovanje sta sestri odšteli približno 1600 evrov na osebo. Ugodno ponudbo sta našli na spletni strani www.pocitnice.si. Turista iz Štajerske, s katerima sta se srečali na Maldivih, sta za enako dolge počitnice, ki sta jih rezervirala v eni od agencij, plačala okoli 600 evrov več. Sicer pa si velja zapomniti še nekaj, preden vas zasrbijo pete in se podate na pot v raj: Maldivi so muslimanska država in alkohol je tam za domačine prepovedan. Seveda si ga boste lahko kot turisti v omejenih količinah privoščili v okviru paketov 'vse vključeno', precej dražje pa vas bo stalo, če si boste alkoholne napitke omislili v otoških restavracijah. Dosti ceneje, pa tudi bolj zdravo jo boste odnesli, če si boste počitniške dni raje popestrili z okušanjem sadja, polnega okusa in barv, ki ga sicer uvažajo iz sosednjih držav, predvsem iz Šrilanke.

»Glavne jedi so na turističnih otokih večinoma prilagojene tujcem oziroma turistom, zato s sestro kakšnih tipičnih jedi nisva imeli priložnost izkusiti. Kaj, ko pa so najine počitnice, polne novih doživetij, tako hitro minile!« še potoži Mojca Zadnikar. Zagotovo pa njeni lepi spomini na eksotično pravljico še dolgo ne bodo zbledeli!