Že ob izpraznitvi prostorov nekdanje tovarne koles Rog je poslanka Levice Nataša Sukič, ki je 19. januarja prišla pred Rog, napovedala sklic nujne seje komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti o prekoračitvi policijskih pooblastil pri izselitvi pripadnikov avtonomne skupnosti Rog. Seja je v državnem zboru potekala včeraj.

Sukičeva: Šlo je za socialno čiščenje

Sukičeva je dogodke, ki so se 19. januarja odvijali pred Rogom, označila za »skrb vzbujajoče«, podvomila pa je tudi o navedbah občine, da so bili prostori Roga pred prihodom gradbincev prazni. »Lahko rečemo, da je šlo za socialno čiščenje, saj so bili uporabniki izseljeni sredi epidemije, sredi zime in brez opozorila,« je poudarila Sukičeva, medtem ko je varuh človekovih pravic Peter Svetina pojasnil, da bodo svojo oceno podali, ko bodo prejeli vse uradne odgovore. Nekatere namreč še čakajo.

Seje se je udeležil tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je delo policije podprl ter označil za profesionalno. »Policija zagotavlja javni red in mir in očitno je bilo, da bo zagotavljanje tega potrebno. Preprečila je nasilna dejanja tistih, ki so želeli nasilno vstopiti v prostore: metali so steklenice, pirotehnična sredstva, predrli so pnevmatike na policijskih vozilih,« je dejal minister, ki se sicer strinja s pripravo poročila o takratnem dogajanju na Trubarjevi cesti.

Janković: Policija ravnala v skladu z zakonom

Med vabljenimi je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković in nekaj njegovih sodelavcev, a so z občine še pred sejo sporočili, da se je ne bodo udeležili. »Edina točka dnevnega reda se navezuje na domnevne prekoračitve policijskih pooblastil pri izselitvi začasnih uporabnikov tovarne Rog. Občina ni pristojna za obravnavo ali ocenjevanje policijskih postopkov,« je zapisal Zoran Janković, a hkrati ocenil, da se je policija odzvala »skladno z zakonom in svojimi pristojnostmi«.

Odgovornost za to, da je policija 19. januarja uporabila silo, med drugim solzivec, je župan pripisal rogovcem. »Dejstvo je, da se je policija odzvala na klic varnostne službe, ker so bili varnostniki deležni fizičnih napadov posameznikov in posameznic, ki so prišli pred vhod tovarne Rog in poskušali nasilno vstopiti na območje varovanega območja,« je zapisal Janković. Ob tem je poudaril, da na občini obsojajo vsako nasilno dejanje, a da je treba razumeti, da je prišlo do ukrepanja policije izključno zaradi intenzivnega nasilja posameznikov.