Vandalizem na sedežu Zavoda Iskreni je med drugim obsodil predsednik NSi Matej Tonin. »Radikalna politična stališča, ki drugače mislečim in ljudem z drugačnimi vrednotami odrekajo temeljne človekove pravice, so v zgodovini vedno vodila v napačno smer,« je zapisal na twitterju. Ob tem je dodal, da si moramo skupaj prizadevati za Slovenijo pluralnosti, strpnosti in spoštovanja različnosti. Zavod Iskreni sicer nasprotuje pravici do splava in je skeptičen do cepljenja, zelo nenaklonjen pa je tudi LGBTQ skupnosti.

Urbanija v vandalizmu vidi napad na kristjane

Urednik portala Domovina.je Rok Čakš, katerega izdajatelj je ravno Zavod Iskreni, pa je zapisal: »Razumete, kako deluje psihologija, ko podpihujete in hujskate ljudi proti nekomu?«. Na Čakšev tvit se je odzval tudi direktor urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je omenjeni primer vandalizma označil kot nesprejemljiv. Ob tem je spomnil tudi na oskrunjenje fasade stavbe, kjer ima ordinacijo državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenke Forte in na napad na ljubljansko stolnico. Meni, da gre za napad na kristjane: »Tonin ima prav, ko je poudaril, da gre za sistematične napade na kristjane in naše vrednote«. Ob tem se je vprašal, kje je policija.

Strogo so vandalizem nad zavodom na twitterju obsodili tudi v stranki SD, kjer so zapisali, da morajo korupcijo preganjati institucije, ki so za to pristojne. »Prostora za nasilje in vandalizem v demokraciji ni in ne sme biti,« so še dodali. Nasilje je obsodila tudi poslanka LMŠ Jerca Korče.

Na Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz kvote NSi Janez Cigler Kralj, so v zadnjem času v javnosti in političnih vrstah leteli očitki o primernosti financiranja, saj je Cigler Kraljevo ministrstvo odločilo, da 130.200 evrov za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije dodeli prav Zavodu Iskreni. »Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob,« je potrebo po ministrovem odhodu minuli teden ob vložitvi interpelacije utemeljil prvak LMŠ Marjan Šarec.

Zavod Iskreni pa sicer ni prvi, ki je postal tarča vandalov v zadnjem času. V petek zvečer so neznanci oskrunili tudi fasado stavbe v Trbovljah, v kateri ima ordinacijo zdravnica in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Na fasado so narisali tri kljukaste križe.

Žrtev vandalov je bila v zadnjih dneh tudi freska na stolni cerkvi v Ljubljani, v katero so neznanci vrgli balon z barvo in jo tako poškodovali. Pri tem je nastalo za več tisoč evrov materialne škode. Vandali so večkrat poškodovali tudi stavbo kulturnega ministrstva.