Na ekoloških otokih v Mestni občini Kranj, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, kjer Komunala Kranj izvaja javno službo ravnanja z odpadki, z ekoloških otokov izginjajo zabojniki z rumenimi pokrovi, ki so namenjeni dodatnemu zbiranju mešane komunalne embalaže. Za odstranjevanje so se v Komunali Kranj odločili, kot so zapisali v kabinetu župana Kranj Matjaža Rakovca, da bi znižali stroške.

»V Komunali namreč iščejo načine, kako bi kljub čedalje višjim stroškom ravnanja z odpadki lahko cene komunalnih storitev obvladovali brez občutnih podražitev. Trenutno veljavne cene so iz leta 2016, stroški ravnanja z odpadki pa so se v zadnjih petih letih povečali za četrtino. V tem času se je namreč spremenilo veliko dejavnikov: od stroškov prevozov, prevzemanja in odlaganja odpadkov do minimalne plače,« pojasnjujejo v kabinetu župana.

Zabojnike po potrebi zamenjali z večjimi

Kot pojasnjujejo na občini, je zbiranje embalaže organizirano tudi po načelu od vrat do vrat pri hišah oziroma na skupnih odjemnih mestih pri večstanovanjskih objektih. Odlaganje mešane komunalne embalaže na ekološke otoke v posebne zabojnike je bila namreč za vse uporabnike zgolj dodatna možnost. A ker se je s tem sistem zbiranja podvajal, so nastajali tudi stroški, ki se jim z ukinjanjem zabojnikov z rumenimi pokrovi na ekoloških otokih v kranjski komunali lahko izognejo.

»To pomeni, da ima vsak uporabnik možnost odlaganja embalaže v svoj zabojnik. S tem se bo tudi prihranilo in tako racionaliziralo poslovanje,« opozarjajo na MO Kranj. Uporabnikom, ki jim sedanji zabojniki za embalažo pred stanovanjskim objektom ne bodo zadostovali, pa svetujejo, naj si priskrbijo večje. Zahtevo lahko pošljejo po elektronski pošti na naslov info@komunala-kranj.si ali pa pokličejo po telefonu na številko 04 28 11 305. »Komunala Kranj bo postopoma nadomeščala 120-litrske zabojnike z 240-litrskimi, kjer bo treba. V vmesnem času bodo na voljo tudi plastične vreče, ki jih lahko odložite poleg zabojnika. Zagotavljamo, da bomo odpeljali vse pravilno ločene odpadke,« pravijo na kranjski komunali. pe