»Nekaj zadnjih let je bilo to igrišče prava sramota,« pravi Vojko Korošec, ki že poltretje desetletje živi na Golniku in je kot nekdanji direktor Šolske košarkarske lige (ŠKL) velik navdušenec nad košarko ter športnim udejstvovanjem mladih. Igrišče je v teh dneh pod snegom, a poletne fotografije pričajo o polomljenih golih, dotrajani in nevarni razsvetljavi, nezavidljivem stanju teniškega igrišča, s katerega so poganjale rastline, polomljenih tablah brez košev za košarko… »Otroci so celo sami zamenjali table, da so lahko igrali košarko,« pravi Korošec.

Zemljišče v last dobila občina

Lansko jesen je po dolgih letih opozarjanj na neustrezne razmere na igrišču, ki predstavlja center dogajanja na Golniku, prišlo vsaj do formalnih sprememb, ki se bodo, kot upajo prebivalci tega kraja, odražale tudi na podobi in uporabnosti igrišča. Župan MO Kranj Matjaž Rakovec je po novembrski seji mestnega sveta naznanil: »Po dolgih letih nevzdrževanja površine ob Bolnišnici Golnik je Mestna občina Kranj z bolnišnico sklenila dogovor, da zemljišče preide v last občine. Ta bo zdaj poskrbela za obnovo tamkajšnjih športnih igrišč.« Korošec je bil novice silno vesel in v imenu uporabnikov igrišča upa, da se bo MO Kranj obnove igrišča lotila celostno in potem tudi redno skrbela za njegovo vzdrževanje. »Zagotovo se spodobi, da vanj vloži določena sredstva, saj je v svojo last dobila zemljišče v precejšnji vrednosti,« dodaja. »Občina bo morala nekako zagotoviti enakomeren razvoj krajevnih skupnosti. Zdaj se zdi, da smo tisti, ki živimo na robu občine, nekako pozabljeni,« opozarja naš sogovornik.

Sicer pa se Korošec spominja še zlatih časov tega igrišča. »Spomnim se, ko sem se pred 25 leti preselil na Golnik. Igrišče je bilo lepo in je živelo,« opisuje. Doma so imeli podjetje, v katerem so šivali košarkarske drese, in z njimi so oskrbeli tudi košarkaše, ki so se pomerili na ligaškem turnirju na golniškem košarkarskem igrišču. Spomni pa se tudi, kako se je kar nekajkrat z otroki podil po igrišču med igro nogometa.

Tudi med propadanjem je bilo živahno

»Dokler je igrišče še sodilo pod okrilje bolnišnice, je bilo zgledno urejeno in vzdrževano. Potem pa smo pred nekaj leti izvedeli, da naj bi prešlo pod okrilje zdravstvenega ministrstva oziroma države. Od takrat je igrišče vidno propadalo. Saj so prišli ljudje nekajkrat pokosit travo in nekaj posameznih del je bilo narejenih, kar pa ni bilo dovolj. Dobiti nekaj sto evrov na primer za nove table in koše na košarkarskem igrišču je bilo vedno težko,« opisuje.

Kar pa je še bolj zanimivo – med propadanjem igrišče nikoli ni samevalo. Vselej je bilo center dogajanja za 1100 občanov Kranja, ki živijo v krajevni skupnosti Golnik. Na njem pa se niso zbirali le mladi, se družili ali kratkočasili s športom, pač pa so tam prirejali tudi krajevne prireditve. Med tradicionalnimi, ki jih izpostavlja Korošec, je bilo vsakoletno prvomajsko golniško kresovanje. Zemljišče, na katerem stoji tudi prostoren kozolec, po njegovem mnenju ponuja številne možnosti za razvoj območja tudi za prireditve in druženja krajanov, ne le za športne dejavnosti.

Ob tem Korošec opozarja, da bitke za ureditev igrišča na Golniku, ki bo končno dobila nadaljevanje, ni bil sam. Za napredek so zaslužni tako na krajevni skupnosti kot v svetu zavoda bolnišnice, določeni posamezniki, našteva. Ne nazadnje pa je pomagalo, kot pravi, tudi opozarjanje na to golniško sramoto preko medijev.