Ameriška letalonosilka USS Nimitz, ki v Perzijskem zalivu patruljira vse od lanskega novembra, bi se morala po desetmesečni misiji vrniti v domovino, a je obrambni minister Christopher C. Miller zaradi nedavnih domnevnih groženj iranskih voditeljev predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ukaz v nedeljo preklical. »USS Nimitz ostaja na svojem položaju in bo še naprej nadzirala območje. Nihče ne sme dvomiti v odločnost Združenih držav Amerike,« je sporočil Miller.

Kot poroča New York Times, je Miller izjavo podal leto dni po raketnem napadu ameriškega robotskega letala na Bagdad, v katerem je bil ubit iranski generalmajor Kasim Sulejmani. Ob obletnici njegove smrti je v nedeljo več tisoč Irancev protestiralo proti ZDA, ob tem pa vzklikalo gesla, kot so »maščevanje« in »smrt ZDA«.

Državi sta bili od junija 2019 že dvakrat na robu vojne, nazadnje prav ob smrti Sulejmanija. Iran se je tedaj odzval z napadom na ameriško vojaško oporišče v Iraku, na katerega pa ZDA niso odgovorile in se vzdržale nadaljnjih povračilnih ukrepov.