»Z avtobusom smo na poti iz Francije proti Srbiji že 22 ur. Ob 10. uri smo se ustavili v koloni malo pred Brežicami. Do zdaj, torej v šestih urah, smo se premaknili za šest kilometrov. To je katastrofa, sramota za Evropo,« sta se v soboto popoldne na avtocesti med Brežicami in Obrežjem jezila Darko Vukmirica in Goran Miletić. »Že dolga leta delava v Franciji in vsako leto se ob tem času vračava domov, pa takih zastojev še nisva doživela,« sta še dejala.

Vsako leto na mejnih prehodih s Hrvaško v predprazničnem času opažajo močno povečan promet pri izstopu iz Slovenije. Toda takšne gneče, kot je bila v soboto zlasti na Obrežju, najbrž vendarle nihče ni pričakoval. Sredi dneva je bila kolona vozil, večinoma iz Nemčije, Švice in Avstrije, pred Obrežjem dolga kar 15 kilometrov, čakalna doba za izstop iz države je bila po podatkih Policijske uprave (PU) Novo mesto deset ur, ob 16. uri pa osem ur. Kolona avtomobilov in tovornih vozil se je popoldne zgoščevala že pri kraju Gorenje Skopice, približno 13 kilometrov pred Obrežjem.

Sredi kolone hodili iz avtomobilov

»Do daljšega čakanja in zastojev prihaja zaradi ukrepov, ki jih izvajajo hrvaški varnostni organi pri vstopu v državo. Povečan promet pri vstopu v Hrvaško pričakujemo vse do jutranjih ur,« je v soboto popoldne sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Gneča je bila tudi na metliškem mejnem prehodu, kjer so potniki za izstop iz države čakali do tri ure. »Zaradi velike gneče in s tem povezanih težav v lokalnem prometu na območju Metlike so policisti že v Novem mestu preusmerjali tovorna vozila, namenjena v Metliko, proti Obrežju. Tako v Metliki kot na širšem območju Brežic so tudi na vzporednih in lokalnih cestah poskušali zagotavljati kar najbolj nemoten promet za lokalne prebivalce,« je dodala Drenikova.

Večina potnikov je bila na poti že od prejšnjega dne ali vsaj od jutra. Mnogi so sredi kolone zapuščali avtomobile, da si pretegnejo noge, drugi so iskali primeren kraj za »olajšanje«. A kot dodajajo na policiji, s hojo po avtocesti ljudje ogrožajo tako sebe kot druge udeležence v prometu, zato pozivajo k previdnosti. Skušali so vzpostavljati tudi reševalni pas. »A številni vozniki predpisov tudi pri tem ne upoštevajo,« dodajajo na PU Novo mesto.

Zastoji do zgodnjega jutra

Vsake toliko je bilo iz gneče na Obrežju slišati močno hupanje, zlasti med slovensko in hrvaško mejno kontrolo. »Mislili smo, da bomo ob 11. uri že na Kosovu, pa smo že šest ur ujeti tukaj v koloni, štiri ure pa smo čakali že na avstrijski meji,« nam je na mejnem prehodu Obrežje povedal možakar srednjih let, ki se je iz Nemčije, kjer dela, vračal za praznike domov. »V avtomobilih je tudi veliko žensk in otrok, njim je še težje, nimajo niti kam na stranišče, moški se že nekako znajdemo,« je dodal.

Tudi Angel Levkov je v koloni čakal že deset ur. »Krenili smo iz Bohinja, kjer delamo, in gremo za slabe tri tedne domov v Makedonijo. Še tisoč kilometrov je pred nami. Res nam ni jasno, kaj se dogaja. To je katastrofa,« je dejal Levkov, potem ko je pri slovenskih mejnih organih vse hitro opravil, a kaj ko se kolona zaradi zastojev na hrvaški mejni kontroli ni premaknila nikamor.

Policija voznikom svetuje, naj se na pot odpravijo pravočasno, upoštevajo cestnoprometne predpise, prometno signalizacijo in navodila policistov. »Predvsem pa naj bodo strpni, poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu,« so še dodali na PU Novo mesto. Proti večeru se je kolona pred Obrežjem sicer krajšala, a še vedno zelo počasi. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je bil ob 22. uri pred Obrežjem še vedno desetkilometrski zastoj, čakalna doba za prestop meje pa sedem ur. Včeraj zjutraj so za prestop eno uro čakali le še avtobusi.