Ob začetku kampanje so si za cilj postavili zbrati 50.000 evrov. »Osnovni cilj smo dosegli v prvih dvajsetih minutah, v malo več kot 24 urah pa smo zbrali že več kot pol milijona,« je povedal Žiga Vrtačič, eden od ustanoviteljev projekta.

Zanimanje nad vsemi pričakovanji

»Pričakovali smo uspešen zagon projekta, a obseg zanimanja nas je vseeno presenetil,« je še dejal Vrtačič. Skupaj z njim sta soustanovitelja projekta slovenski razvijalec Franci Zidar in ameriški industrijski oblikovalec Kyle Buzzard, ki se je mednarodno uveljavil s svojo vlogo pri projektu Google Chromecast. Kampanjo zbiranja sredstev imajo namen zaključiti 14. januarja 2021.

Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika ptičje hišice. Uporabnik lahko s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice, medtem ko se ta mudi v ptičji hišici.

Umetna inteligenca prepozna vrsto ptice

Aplikacija s pomočjo umetne inteligence tudi prepozna vrsto ptice, trenutno lahko prepozna okoli tisoč ptičjih vrst, uporabniku pa omogoča tudi urejanje in deljenje fotografij ptic ter mu ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic. Z vgrajenim mikrofonom prepozna vrsto ptice tudi po njenem oglašanju.

V skladu z načrtom bodo s proizvodnjo ptičjih hišic začeli sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo začeli dobavljati predvidoma septembra 2021. Ker so uspeli zbrati več kot 750.000 evrov, bodo uporabnikom ponudili tudi možnost senzorja izpraznjene posode s ptičjo hrano, ob doseženih 950.000 evrih pa bodo tudi solarno celico za polnjenje baterije modula s kamero.

Največ podpornikov iz ZDA in Velike Britanije

Dosedanji podporniki po pojasnilih Vrtačiča v največjem številu prihajajo iz ZDA in Velike Britanije, veliko pa jih je tudi iz Kanade, Avstralije, Švedske, Nemčije in Slovenije. Dostavo bodo zagotovili na globalni ravni. Vrtačič je osnovno idejo za tovrsten projekt dobil že pred časom, porodila so mu je potem, ko je na spletu videl viralne posnetke, ki so nastali, ko je galeb nekomu ukradel kamero GoPro. Ideja je nato nekaj časa mirovala, spomladi letos pa so jo z ekipo začeli intenzivno razvijati.