Policistom je konec tedna prišla na uho informacija, da je v enem od gostinskih lokalov na območju Ljubljane več ljudi in da torej lokal kljub prepovedi obratuje. Ko so prišli pred gostišče, so tam res opazili več oseb, ki so se nato poskrile v notranjost, medtem ko je lastnik uniformirance prepričeval, da lokal ne obratuje.

A je nadaljnji nadzor pokazal, da se v skladiščnem prostoru, velikem štiri kvadratne metre, gnete kar 13 oseb, ki so pred tem v lokalu pile in bile torej postrežene kljub prepovedi obratovanja in druženja. Epilog: zoper lastnika bodo na zdravstveni inšpektorat podali predlog za uvedbo postopka o prekršku. Prav tako čaka prekrškovni postopek vseh 13 oseb iz lokala, ki med nedovoljenim druženjem niti niso nosile zaščitnih mask. Gre za goste, stare od 24 do 69 let, med njimi je bil tudi 17-letnik. Eden od obiskovalcev se je ob srečanju s policisti nedostojno vedel in ga čaka tudi dodatni prekrškovni postopek zaradi kršitve javnega reda in miru. »Takšno ravnanje tako lastnika lokala, kot tudi vseh oseb, ki so bile tam, je neodgovorno. Ponovno pozivamo vse, naj se ravnajo skladno z vladnimi ukrepi za zajezitev bolezni covid-19 ter z nespametnim ravnanjem ne ogrožajo svojega ali zdravja drugih ljudi,« opozarja Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave.

Med gosti tudi okužen

Tudi na Hrvaškem se soočajo s podobnimi težavami. Policija je v noči na soboto skupaj z inšpektorji opravila racijo v dveh zagrebških gostinskih lokalih oziroma nočnih klubih. Pri sosedih je za vikend še veljala omejitev obratovanja do polnoči in zbiranja do 50 oseb (od danes veljajo strožji ukrepi). V enem lokalu so legitimirali 61 gostov. Odprt je bil tudi še po polnoči, med mizami je bila premajhna razdalja. Objekt so zaprli za en mesec, lastnika pa čaka kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja širjenja nalezljivih bolezni.

V drugem lokalu pa je policija naštela kar 178 ljudi. Tudi tega so zaradi prekoračitve delovnega časa, prevelikega števila gostov in premajhne varnostne razdalje zaprli za 30 dni. So pa med gosti odkrili celo 23-letnika, ki mu je bila zaradi okužbe s koronavirusom odrejena samoizolacija. Tudi njega čaka kazenska ovadba zaradi širjenja nalezljivih bolezni. mfr