Da bosta državi še naprej trgovali pod pogoji, ki veljajo za trgovino med Kanado in EU, sta se v soboto na videokonferenci dogovorila britanski premier Boris Johnson in njegov kanadski kolega Justin Trudeau, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson je v izjavi za javnost dogovor, s katerim so zagotovili ohranitev trgovine med državama v vrednosti 22 milijard evrov, označil za fantastičnega. Prihodnje leto pa bodo začeli pogovore o trgovinskem sporazumu, »ki bo še bolj izpolnjeval potrebe našega gospodarstva«, je dodal britanski premier.

Britanska ministrica za mednarodno trgovino Liz Truss je ob tem povedala, da je sobotni dogovor prinesel "«gotovost za na tisoče delovnih mest«. S tem dogovorom se bodo izognili 47 milijonom evrov carin na britanski izvoz, so sporočile britanske oblasti.

Združeno kraljestvo se medtem še vedno pogaja o prihodnjih odnosih z EU po koncu prehodnega obdobja, ki se konča konec leta. Če do takrat strani ne bosta sklenili dogovora, bodo njuni trgovinski odnosi temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Čas za pogajanja se izteka.