Kot so pojasnili, od 15. septembra niso ugotovili novih primerov mutacij novega koronavirusa v t. i. grozdu 5, zato je danski inštitut za nalezljive bolezni SSI ocenil, da je bila ta mutacija verjetno izkoreninjena.

Vlada je sicer prav zaradi te mutacije koronavirusa, ki se je prenesla tudi na ljudi, odredila zakol vseh več kot 15 milijonov minkov v državi, da bi zajezili širjenje okužb.

Vlada je sedaj sporočila, da bodo v petek odpravili večino strogih omejitev, ki so jih zaradi mutacije novega koronavirusa 5. novembra uvedli v sedmih občinah pokrajine Severni Jutland, kjer živi 280.000 ljudi. Sprva je bilo predvideno, da bodo ukrepi veljali do 3. decembra.

Vse minke na farmah v omenjenih sedmih občinah so medtem že zaklali. Gre za skupno 10,2 milijona minkov, medtem ko zakol ostalih v drugih delih države še poteka.

Na Danskem so odkrili pet različnih skupin, povezanih z minki, pri čemer je glavno skrb povzročal prav omenjeni grozd 5, ki naj bi oslabil sposobnost tvorjenja protiteles in s tem tudi bodočega cepiva proti covidu-19.

Danska, ki je imela trikrat več minkov kot prebivalcev, je največja izvoznica krzna minkov na svetu. Letno je izvozila za okoli 670 milijonov evrov tega krzna, še poroča AFP.