V eni najbolj nepredvidljivih in zaradi pandemije koronavirusa kaotičnih sezon v zadnjih letih se zdi na mestu, da je naslov svetovnega prvaka v razredu motoGP odšel v roke motociklistu, na katerega pred začetkom prvenstva ni nihče računal. Joan Mir Mayrata z le eno zmago na dozdajšnjih 13 dirkah morda res ni bil najbolj dominanten dirkač, a zato s sedmimi uvrstitvami na zmagovalni oder daleč najbolj konsistenten. Medtem ko je večina njegovih tekmecev doživljala vzpone in padce, je 23-letnik kot eden od le dveh dirkačev nanizal deset zaporednih uvrstitev med dobitnike točk in se v nedeljo v Valencii povzpel na motociklistični Olimp. Že res, da je bilo sedmo mesto njegova druga najslabša uvrstitev letos, a več kot devet točk, kolikor jih je osvojil, ni potreboval.

Ima tudi rahločutno plat

»Ali lahko zmagam? Saj mi ni treba!« je pred zadnjo dirko novinarjem dejal Joan Mir in dokazal, da gre kljub mladosti za izredno zrelega dirkača. In prav takšne so bile letos tudi njegove predstave – premišljene in preudarne, brez nepotrebnih tveganj, pa čeprav v kraljevem razredu tekmuje šele drugo sezono. »Joan ima dve plati. Je kot doktor Jekyll in gospod Hyde. Po eni strani je lahko na stezi izredno hiter in agresiven, a premore tudi rahločutno plat. V zadnjem obdobju se posvečamo prav tej, saj želimo, da bi lažje nadzoroval svoje dirkanje in pazil na obrabo gum. V tem postaja vse boljši, a občasno mora sprostiti tudi svojo agresijo,« je pred časom povedal šef moštva Suzuki Frankie Carchedi.

Konsistenca, ki jo motociklist Suzukija kaže v letošnji sezoni, je še toliko bolj impresivna zaradi odsotnosti izkušenj. Motociklističnemu cirkusu se je pridružil pred petimi leti in že v svoji drugi sezoni osvojil naslov svetovnega prvaka v najšibkejšem razredu moto3. Leta 2018 je sledil prestop v moto2, kjer pa je pred lanskim prvencem v motoGP nastopal le eno leto. Dirkačev, ki so si v tako kratkem obdobju pokorili elitno motociklistično srenjo, ni veliko. Kot zadnjemu je to uspelo Nickyju Haydnu, pred tem pa še Eddieju Lawsonu, Freddieju Spencerju, Kennyju Robertsu, Giacomu Agostinu in Miku Hailwoodu. »Joan se še vedno uči. Na vsako preizkušnjo ga pripravimo tako, da pogledamo pretekle dirke in preučimo dirkaške linije drugih motociklistov. Pri Suzukiju se trudijo sestaviti uravnotežen motocikel in to se jim je letos posrečilo, a pravi korak naprej je storil prav Joan,« je priznal Carchedi.

Izzivov mu ne bo zmanjkalo

Mladenič z Majorke pravi, da pravega vzornika med motociklisti nima, pa čeprav je prve korake na poti do naziva najboljšega napravil v dirkaški akademiji očeta trikratnega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza, Chica. Po le dveh mesecih je bil tedaj desetletni Mir že med najboljšimi učenci, a je akademijo zaradi strogega režima po dobrem letu dni zapustil. »Moje delo z njim štejem za neuspeh, saj nikoli nisem našel načina, kako naj ga motiviram,« je pozneje priznal Chico Lorenzo. Kljub temu to ni zavrlo Mirovega napredka. Kariero je nadaljeval na akademiji motociklistične zveze Balearov, pred vstopom v moto3 pa si je izkušnje nabiral v Red Bullovem pokalu novincev in prvenstvu Balearov. »Moj oče ni imel denarja, da bi ekipam plačal, da lahko dirkam, zato mi ni preostalo drugega, kot da nizam zmage in tako privabim pokrovitelje. A treniral sem zelo veliko. Imel sem cilje in sanje, od katerih nisem nikoli odstopal,« se spominja Mir.

Španec je v nedeljo svoje sanje naposled uresničil, a izzivov mu v nadaljevanju ne bo zmanjkalo. Doslej je na najvišjo stopnico zmagovalnega odra stopil le na veliki nagradi Evrope, še vedno pa čaka na prvo zmago v kvalifikacijah. Po letošnji nenavadni sezoni, ki je doslej postregla s kar devetimi različnimi zmagovalci, ga v prihodnji čaka tudi obramba naslova. Tega mu bo med drugim skušal odvzeti najboljši motociklist zadnjih let, rojak Marc Marquez. Šestkratni svetovni prvak se je poškodoval na uvodni dirki in izpustil letošnje prvenstvo, zaradi česar Miru mnogi očitajo, da njegov naslov nima prave veljave. »Ljudje, ki to pravijo, ne vedo prav veliko o motociklih. Marc prvenstva ni izpustil, ker bi neznanci vdrli v njegovo hišo in ga ugrabili. V želji po zmagi je v Jerezu tvegal preveč. Napravil je napako, ki ga je stala sezono. To je del športa in del prvenstva motoGP,« dvomljivcem odgovarja novi svetovni prvak.