Orodje, ki ga je razvila ekipa na Inštitutu za tehnologijo v Georgii, tveganje izračuna na podlagi aktualnih podatkov o širjenju okužb v različnih okrožjih v ZDA ter v nekaterih evropskih državah. Med njimi za zdaj sicer ni Slovenije. Orodje, ki ga nameravajo razširiti na še več držav, je dostopno na povezavi https://covid19risk.biosci.gatech.edu/.

Znanstveniki so za revijo Nature Human Behaviour ta teden pojasnili, da orodje posameznikom daje informacije, na podlagi katerih lahko ravnajo previdneje, kot bi sicer. Tako se recimo odločijo za uporabo zaščitne maske ali se izognejo večjim srečanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tveganje za prenos okužbe je sicer odvisno tudi od tega, kje se ljudje družijo, na prostem ali v zaprtih prostorih, in od tega, ali uporabljajo zaščitne maske. Joshua Waltz, ki je sodeloval pri razvoju orodja, je dejal, da so se temu dejavniku namerno izognili. »Namenoma smo se osredotočili le na vprašanje, kakšno je tveganje, da je na različno velikih druženjih prisoten eden ali več okuženih z novim koronavirusom,« je dejal.

Epidemiologi domnevajo, da je število okuženih precej višje od potrjenega števila okužb - v ZDA celo do desetkrat. Spletno orodje upošteva tudi ta dejavnik, pri čemer so znanstveniki uporabili razmerje pet dejansko okuženih na eno potrjeno okužbo, saj se število testiranj povečuje. Orodje deluje tudi na predpostavki, da je posameznik kužen deset dni.